Vägen till ekonomisk frihet

Vägen till ekonomisk frihet – första miljonen om sju år handlar om hur man bygger upp en förmögenhet, hur man kan öka sina inkomster och hur man uppnår en ekonomisk frihet. Boken är skriven av Bodo Schäfer och utgiven av bokförlaget Axplock. Enligt baksidestexten ska boken ge enkla, men effektiva metoder för förvaltning och förädling av pengar. På framsidan kan man läsa att boken är en bestseller med 2,5 miljoner sålda exemplar. Jag hade läst många positiva kommentarer om boken innan jag läste själva boken och därför hade jag en förhoppning om att få en bok med många konkreta tips och råd. Men jag tycker inte att jag fick ut det jag hoppats på.

Visserligen ger Bodo Schäfer en del konkreta råd, men då i form av strategier som att spara 10% av sin lön, jobba riktigt hårt för att få löneförhöjning och därefter spara alla löneförhöjningar. Andra råd han ger i Vägen till ekonomisk frihet – första miljonen om sju år är att inte ta saker på avbetalning, betala av alla eventuella skulder så snabbt som möjligt samt att se till att man har en buffert om något oförutsett inträffar. Aktiestrategierna som beskrivs i boken är också väldigt simpla. För mig är dessa råd logiska och givna, jag vill ha mycket mer djupgående råd än såhär. Jag hade även velat ha ännu mer berättelser om hur han själv gjort för att bli rik. Boken är också tråkigt formgiven med bara löpande text och inga bilder. Författaren är från Tyskland och råden är därför inte till 100 %kompatibla med svenska förhållanden. Men boken är lättläst och ger säkert inspiration och motivation till den som är i början av sitt sparande.