Värsta bästa nätet

Värsta bästa nätet : bli säker och trygg på sociala medier, i chattar och spel (lättläst)För två år sedan kom kom Värsta bästa nätet, en bok skriven av Maria Dufva direkt till barn för att de ska lära sig om hur man kan bli mer nätsmart. Nu har bokförlaget Hedvig gett ut boken som lättläst: Värsta bästa nätet – bli säker och trygg på sociala medier, i chattar och spel.

För många barn är livet på nätet det roligaste som finns. Där kan man träffa nya vänner, lägga ut filmer och följa sina idoler. Men nätet kan också vara en otrygg plats där näthat, tjat om nakenbilder, fejkade konton och kedjebrev blir allt vanligare. Många mår dåligt över sådant som sker på nätet och det är det som Maria Dufva vill motverka med sin bok. Här får man nämligen tips på hur man minskar risken för att råka ut för sådana saker.

Boken ger massor av konkreta tips och råd. I boken finns också frågor som kommit från barn i mellanstadieåldern tillsammans med svar från författaren. Det finns också tydliggörande exempel och självklart tips om vart man kan vända sig om man råkar ut för något som känns obehagligt. Som lättläst är boken väldigt lättillgänglig och formgivningen är modern, snygg och fylld med små faktarutor och checklistor.

Jag tror det här är en bok som tjänar mycket på att vara lättläst och lättillgänglig så att så många som möjligt kan tillgodogöra sig den, för innehållet är så viktigt. Barnen lever ju så stor del av sina liv på nätet idag och vi vuxna har inte alltid den kunskap och koll som krävs för att förstå vad som händer på alla appar och sajter som finns. Maria Dufva är kriminolog och träffar ofta barn som har råkat ut för brott på nätet eller som själva har begått nätbrott. Det märks att hon har stor kunskap inom detta område och hon är också pedagogisk och bra på att förklara detta på rätt nivå.

Värsta bästa nätet finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.