Veckans bokbloggsfråga – Vecka 48 – Mina svar

Veckans bokbloggsfragaSom David påpekade så måste jag ju själv svara på Veckans Bokbloggsfråga också. Det hade jag förstås tänkt, men internet har trasslat så mycket hos oss här i slutet av veckan, så jag har tröttnade på att sitta vid datorn och ägnade helgen åt att adventspynta och baka lussekatter istället 🙂 Men nu kommer svaret, äntligen. En bild har jag också fixat, som Boktok73 efterfrågade.

Vad tycker du om e-böcker? Föredrar du riktiga böcker att bläddra i eller läser du hellre böcker på din läsplatta/mobil? Och vad tycker du om att allt fler förlag skickar ut recensionsexemplar som e-böcker istället för fysiska böcker?

Jag  har ett lite ambivalent förhållande till e-böcker. Själva känslan av att bläddra i en fysisk bok får man ju inte när man läser en e-bok, och som inbiten boknörd saknar jag ju förstås det. Jag har också svårt att hitta en tid för att läsa e-böcker. Jag har ytterst liten tid åt att läsa och den lilla tid jag har föredrar jag trots allt att läsa fysiska böcker. Men jag har ändå förstås lätt att se alla fördelar med e-böcker. De är ju platsbesparande och väger bara en bråkdel av fysiska böcker. För den som pendlar till och från jobb eller skola måste det vara suveränt. På resan är det ju också otroligt smidigt med e-böcker jämfört med fysiska böcker. Dessutom behöver man inte köpa nya bokhyllor hela tiden 🙂

Jag tycker att det är en tråkig utveckling att förlagen skickar ut recensionsex som e-böcker istället för fysiska böcker. Jag förstår ju att det blir betydligt enklare och billigare för dem. Men jag tycker att många böcker kan vara svårare att läsa på en läsplatta än genom att bläddra som vanligt. Dit hör exempelvis fackböcker. Jag är en sådan som gärna stryker under och markerar viktiga stycken i böckerna (tex studielitteratur) och det saknar jag att kunna göra i läsplattan. Visst finns det sådana funktioner, men det är inte alls samma sak. Sedan så tycker jag att man lätt glömmer bort recensionsexemplaren som finns i läsplattan. De fysiska böckerna kan man ju lägga bredvid datorn när man läst dem så man inte glömmer bort att blogga om dem. Dessutom så är det ju så att eftersom jag så sällan hittar tillfällen att läsa böcker med läsplattan så kommer de recensionsex som jag får som e-böcker i sista prioritet, och det är väldigt synd, för det kan ju handla om böcker som jag egentligen väldigt gärna vill läsa.

Jag kan också hålla med Boklysten som skrev att förlagen borde se recensionerna som otrolig billig reklam och sedd ur det perspektivet så är det ju faktiskt inte riktigt försvarbart för förlagen att skicka ut e-böcker istället för fysiska böcker enbart med tanke på att e-böcker kan skickas ut till en lägre kostnad.

Jag kan också irritera mig på de förlag som skickar ut en efterfrågad bok som e-bok utan att fråga om det är okej för bloggaren. De förutsätter att man vill och kan läsa e-böcker, och jag tycker inte man bör förutsätta det.

För att sammanfatta mitt svar så kan jag säga att jag ser e-boken och läsplattan som ett komplement till de fysiska böckerna – inte istället för.

 

One thought on “Veckans bokbloggsfråga – Vecka 48 – Mina svar

Comments are closed.