Verklighetstrogna hästböcker

Hästböcker är en genre för sig, det finns en uppsjö av dem och de läses av väldigt många hästtokiga tjejer (och även en och en annan kille förmodar jag). Många av dem handlar om självsäkra tjejer som glatt hoppar upp och tämjer vilken vildhäst som helst. Spännande att läsa, men kanske inte alltid så verklighetstroget. Ibland kan det vara skönt att läsa om en helt vanlig hästtjej, som kanske är lite rädd ibland och som kanske har hand om en envis, tjurig ponny som inte alls gör som ryttaren vill.

1387_150Joanna får en egen häst av Malin Eriksson och med illustrationer av Anna Windborne-Brown är utgiven av Kikkuli förlag 2008. Boken handlar om Joanna, åtta år, snart nio. Hon ska få sin första egna häst och läsarna får följa med på äventyret där hon läser hästannonser, åker på ponnyridningar och till slut för hem sin envisa ponny. Att få en egen ponny är ingen dans på rosor och Flower är inte den lättaste ponnyn att rå på. En spännande och ändå verklighetstrogen bok att känna igen sig i. Funkar att läsa själv för de mer vana läsarna, annars är det en bra högläsningsbok.

29668148_o_1Teddy i huset är skriven av Lin Hallberg och illustrerad av Margareta Nordquist. Boken är utgiven på Rabén & Sjögren 2008. Den handlar om Elsa som ska få en egen ponny. Tanken är att ponnyn ska vara sällskap till Elsas plastsyrras häst och Elsa har länge sett fram emot att få en alldeles egen häst. Men det blir inte som hon tänkt sig. Teddy är liten och tjock, argsint och dum. Han är alldeles för stark för Elsa och vill inte alls lyda henne. En bok som skildrar vardagen precis som den kan vara för en ung hästtjej. Det finns fler böcker om Teddy. Den här boken passar nybörjarläsarna, boken har stor stil, många bilder och korta kapitel. Funkar även som högläsningsbok.

One thought on “Verklighetstrogna hästböcker

Comments are closed.