Viggo och mammalivet

Viggo och mammalivetViggo och mammalivet är den andra boken om Viggo. Den första boken, Viggo och rädslolistan, skrev jag om igår. Denna bok kan läsas fristående, men böckerna är så himla bra så jag rekommenderar ändå att läsa båda.

Viggo är en underbart charmig karaktär med så många tankar och funderingar. Nu ska mamma flytta hem från Danmark. Hon ska bo i samma stad som Viggo och hans bror Nils och de ska få bo hos mamma varannan vecka istället för att bara träffa henne varannan helg. Viggo fantiserar om hur det kommer att bli. Mamma kommer att ha världens lyxigaste lägenhet med spabad och guld på väggarna. De kommer att få sova när de vill och äta godis jätteofta. Dessutom ska de få en hund, en alldeles levande hund. Det berättar Viggo också för kompisen Malte som blir jätteglad eftersom han själv aldrig kommer att få en egen hund. Tillsammans bildar de en hundklubb och räknar ner tills mammaflyttdagen. Men det blir förstås inte alls som Viggo har tänkt sig och föreställt sig. Lägenheten ser ut som vilken lägenhet som helst. Dessutom är den tom. Viggo har inte ens en säng i sitt rum. Inget spabad och inget guld på väggarna. Och den där hunden, hade verkligen mamma lovat att skaffa en hund eller var det bara i Viggos fantasi? Viggo blir osäker. Och han vågar inte prata med Malte om det, för han vill inte göra Malte besviken. Och när Viggo och Nils ska sova hemma hos mamma blir det inte alls som de är vana vid.

Viggo och mammalivet handlar om förväntningar och förändringar. Att det inte alltid blir som man tänkt sig. Och att förändringar kan vara jobbiga. Men att det faktiskt kan bli bra ändå, även om det är annorlunda. Det handlar också om vänskap och syskonskap. Och massor om föräldrarelationer och att leva med skilda föräldrar. Suverän högläsningsbok. En bok att känna igen sig i, men också att skratta åt och mysa till. Språket är helt underbart, precis som i de flesta andra böcker av Lisa Bjärbo.

Viggo och mammalivet är utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.