Vinnande aktieplaceringar

För några månader sedan recenserade jag Winning Trading, som är aktiegurun Tobbe Roséns första bok. Nu har han nyligen släppt bok nummer två, Vinnande Aktieplaceringar, och självklart var jag tvungen att läsa även den. Det är en intressant och läsvärd bok som jag kommer att ha stor nytta av.

Vinnande aktieplaceringar: från undervärderad till högpresterande vänder sig till alla de som, likt strutsar, egentligen vill investera i aktier och fonder och tjäna storkovan, men som gärna simmar med strömmen istället för att kämpa emot och som gärna passivt stoppar huvudet i sanden istället för att aktivt förvalta pengarna och följa börsklimatet. Enligt Tobbe ska börsklimatet vara investerarens kompass, inte orsaken till att placeringar blir långsiktiga.

Visste ni att den som började spara i aktier för tio år sedan utan att sälja av när börsklimatet blåst åt fel håll har mindre pengar nu än år 2000. Placeringarna har alltså blivit betydligt ”mer långsiktiga” än vad som från början var planerat. Ett sådant citat är definitivt en aha-upplevelse tycker jag. Att investera i fonder eller aktier innebär inte alltid ett aktivt val. Att placera pengarna och sedan stoppa huvudet i sanden under ett flertal år utan att bry sig om börsklimatet är snarare ett passivt val och sådana lönar sig sällan.

Boken lär alltså ut en enkel modell för långsiktiga aktieplaceringar, men det finns mer än så att hämta i Vinnande Aktieplaceringar. I början av boken finns en hel del ord och begrepp förklarade, sådana som är bra att känna till när man sysslar med (eller vill börja syssla med) aktiehandel. Och då är det ingen enkel ordlista vi snackar om, utan utförliga förklaringar av begreppen. Författaren går sedan vidare och jämför aktier med fonder och tar också upp fondavgifter, något som är viktigt att ta hänsyn till ifall man väljer att placera pengarna i fonder. Därefter går han vidare och pratar om hur man ska tänka som investerare, vikten av att följa en plan, olika tekniska och fundamentala regler, riskspridning, förväntningar och psykologiska regler. Sådant som är så viktigt att känna till och ta hänsyn till, men också så enkelt att glömma bort eller ignorera. Efter det kapitlet börjar den mer tekniska delen av boken. Där berättar författaren om viktiga regler för att lyckas med sina investeringar, liksom hur man kan lära sig definiera och följa börsklimatet. Sedan följer ett kapitel om fundamental analys, ett kapitel om teknisk analys och ett kapitel om WT-pyramiden. Därefter tar författaren upp hur man tolkar information och rapporter samt vilka faktorer som påverkar aktiehandeln, som konjunkturen, branschförändringar, valutor, räntor, konkurrens och miljöfaktorer. Boken avslutas sedan med kapitel som tar upp alternativ till aktier, som terminer, optioner och warranter, vad en kapitalförsäkring är och riskhantering.

Författaren menar att det borde vara självklart att definiera ett börsklimat och leta efter aktier som följer klimatet, men tyvärr är det inte alltid det. Han liknar också börsklimatet med en luftballong – vänder vinden bör man följa med.

Jag tycker att Vinnande Aktieplaceringar är en väldigt läsvärd bok. Oavsett om man är ren nybörjare eller om man har hållit på ett tag med aktieplaceringar så kan man lära sig en hel del av boken. Jag fick flertalet aha-upplevelser och har lärt mig både fakta och tekniker som jag annars kanske aldrig lärt mig. Är man intresserad av ekonomi är detta en självklar läsupplevelse, men även den som inte är särskild intresserad av ekonomi som fenomen, men som vill kunna göra ett bra val vid placeringen av sina pengar, så är detta en enkel och läsvärd bok. Det enda minuset med boken är egentligen de stavfel som man stöter på här och där, till och med på bokens omslag. Förhoppningsvis satsar förlaget på korrekturläsning inför nästa bok eftersom det ökar trovärdigheten för både boken och författaren (jag ställer gärna upp som korrekturläsare vid behov 🙂 ), men förutom det minuset så hittar jag inget negativt med boken utan min slutsats är helt enkelt: läs den!