11 nätter före jul

11 nätter före jul11 nätter före jul är en snabbläst julberättelse om ett par som gått vilse i sitt förhållande. Tidigt på luciamorgonen upptäcker David av en slump att hans fru Erika skrivit om deras äktenskap på en relationssajt. Hon är less, vantrivs i förhållandet och planerar tydligen att lämna honom på julafton! David får panik och tar kontakt med henne under pseudonymen Rudolf. Kanske kan Rudolf övertala henne att ändra sina planer? Men han har bara elva dygn på sig. Elva stressiga, intensiva dygn.

11 nätter före jul är en relationsroman som hade kunnat vara en feelgood om inte Erika vore så olycklig och David så självcentrerad och blind. Men till hans försvar så ändrar han sig under bokens gång. Men frågan är om det är för sent? Vi får följa Erika och David omväxlande. Och som läsare blir man ibland ganska irriterad på dem, att de är så blinda, att de inte pratar med varandra, att de inte är mer rädda om varandra. Men samtidigt är det så stor igenkänning. Jag tror alla småbarnsföräldrar och de som gått igenom småbarnsperioden kan känna igen sig i stressen, pressen, ekorrhjulet och dagarna som går så snabbt att man knappt hinner se varandra. Det är en realistisk och trovärdig bok.

Förutom relationsbiten är det också stark igenkänning när det gäller julförberedelserna och jultraditionerna. Hur det kan vara att fira jul i olika familjer, vilka olika traditioner man har med sig i bagaget och vad som är viktigast hos olika individer. Hur all denna stress före jul påverkar oss och om den frustration vi kan känna när vi egentligen bara vill känna julstämning. Och julstämning finns det gott om i denna bok, det är luciafirande, Kalle Anka, julmarknad på Skansen och havererade pepparkaksbyggen. Men det är ändå ingen stereotypisk, mysig julfeelgood, utan snarare ett humoristiskt och skruvat, men ändå realistiskt relationsdrama med julstress som extra krydda.

Boken är skriven av Anna Fredriksson, som också har skrivit till exempel serien om Pensionat Pomona. Jag tycker att böckerna i den trilogin är starkare än denna kortroman, men 11 nätter före jul är ändå helt klart läsvärd, inte minst att läsa som reflektion strax före jul. En påminnelse om vad som egentligen är viktigast – julskinkan, julstädningen eller familjen.

11 nätter före jul är utgiven av Bonnier Bookery. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.