Allt mod jag har

Allt mod jag harAllt mod jag har handlar om Rakel. Rakel har många saker i sitt liv som är bra. Hon har två bästisar som är tvillingar. Hon spelar gitarr. Och hon har precis fått en ny vän i Amira. Men det finns någonting annat också. En hemlighet som väger flera ton. Mamma som dricker alldeles för mycket.

Detta är Lisa Brobergs debutroman. En bok för barn i mellanstadieåldern att relatera till och samtala om. Boken handlar om Rakel och hennes liv. De flesta kan nog känna igen sig i hennes vardag med skola och kompisar. Sen finns det ju det där andra, det som inte alla barn kan känna igen sig i, men som ändå kan vara bra att läsa om eftersom det kan finnas andra barn i omgivningen som lever med detta. Det handlar också mycket om hemligheter, och om mod, och om att våga söka stöd hos andra när man har det tufft. Boken handlar om ett tungt ämne, men författaren lyckas ändå få in mycket ljus i och med det enorma stödet som både Rakel och hennes mamma möts av. Rakel är också så fin, känslig, men ändå så streetsmart, som när hon konfronterar sin mamma, som först vägrar erkänna att hon har alkoholproblem:

Alkoholist! Men jösses, Rakel. Jag är inte alkoholist. Alla som tycker om alkohol har inte problem, det förstår du väl?” Då säger Rakel det väldigt kloka: ”Men det har jag. Jag har massa problem med att du dricker.

Ur ett mångfalds- och normkritiskt perspektiv är boken verkligen ett föredöme – Rakel har två mammor som har separerat och den ena mamman har bildat en ny familj. Dessutom frågar en tjej i klassen chans på Rakel utan att det problematiseras. Rakel har också en fin kontakt med morbrodern och hans familj. Boken är utgiven av Olika förlag och det finns handledning till den om man vill jobba med boken i skolan. I slutet av boken får också läsaren tips på vart hen kan vända sig om hen själv behöver hjälp och stöd.

Allt mod jag har finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

One thought on “Allt mod jag har

Comments are closed.