Svenska fåglar – jämför och lär känna 40 arter

Svenska fåglar : jämför och lär känna 40 arterSvenska fåglar är en nyskapande faktabok som vänder sig till barn i lågstadieåldern. Boken innehåller ett fyrtiotal fågelarter som alla finns i Sverige. Här får man lära känna koltrasten, rödhaken, kråkan, stadsduvan, spillkråkan, skatan, blåmesen och många andra fåglar. Man får lära sig hur de ser ut, hur stora de är och hur de lever. Man får också se vilka fågelfamiljer som finns och vilka fåglar som kan ingå i dessa familjer.

Fåglarna presenteras i text, lekfulla illustrationer och överskådlig grafik. Längst fram i boken finns ett uppslag som visar hur man kan använda boken. Symboler gör det lättare att hitta en specifik fågel. Man kan kolla utbredningen för att se var i landet varje fågel finns. Biotop visar i vilken miljö man ska leta efter fåglarna och favoritplats markerar ungefär var i den miljön som fågeln oftast håller till. Boken innehåller också innehållsförteckning och ordlista. Ett uppslag visar alla fåglarna intill varandra så man kan jämföra dess storlekar med varandra.

Svenska fåglar är en modern, annorlunda och otroligt fin fågelbok som jag tror många barn kommer att tycka om. Den är lättläst och mycket grafiskt tilltalande. Det är Martin Emtenäs som skrivit boken. Han är känd bland annat från tv-programmen Mitt i naturen och Det stora fågeläventyret. Illustratören och formgivaren Jonas Källberg har skapat de häftiga, snygga bilderna på fåglar man känner igen, avbildade som man aldrig sett dem förr. Jag tror att boken kommer att tilltala både barn som inte vet särskilt mycket alls om fåglar och de barn som är vana fågelskådare. Boken har liksom något för alla. Även jag som vuxen lär mig mycket som jag inte redan visste. Dessutom presenteras all fakta så tydligt, pedagogiskt, lättöverskådligt och intressant, så jag känner bara att jag vill läsa vidare för att lära mig ännu mer. Det här är en måste-ha-bok för såväl hemmen som skolbiblioteken!

Svenska fåglar är utgiven av Rabén & Sjögren. Boken finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.