Selma, Tora och Kitty

Selma, Tora och KittySelma, Tora och Kitty är fortsättningen på Selma och pappa som jag skrev om igår.  Den här boken utspelar sig på mormor och morfars ö under sommarlovet. Selma är glad över att pappa är frisk från sin cancer, även om han fortfarande är väldigt trött. Hon är också väldigt glad över sin lekstuga som hon leker i varje dag. Däremot är hon inte nöjd över att mamma måste åka tillbaka till stan för en två veckors lång jobbresa. Vad ska nu Selma göra hela dagarna? Men faktum är att mamma knappt hinner åka iväg så hittar Selma en ny kompis, Tora. Selma och Tora leker hela dagarna. Selma hinner knappt sakna mamma. Tora har massor av djur, till och med kattungar!

Men plötsligt är något förändrat. Selma förstår ingenting. Tora vill inte leka mer. En dag ser Selma henne i affären med två andra kompisar. Selma blir ledsen och känner sig ensammast i världen. Men som tur är hittar Selma Kitty. En kattunge som visserligen tillhör någon annan. Men Selma bestämmer sig ändå för att ta med sig Kitty hem och gömma henne på ett perfekt ställe. Men ingenting blir som hon har tänkt sig…

Selma, Tora och Kitty är en fristående fortsättning på den föregående boken i serien. Man behöver inte läsa båda eller läsa dem i ordning, utan de fungerar bra även på egen hand. Selma är fortfarande en sjuåring som funderar mycket och som har mycket tankar och funderingar som hon delar med sig av. Jag tycker så mycket om Selma, hon känns så genuin och äkta, författaren har verkligen fångat en sjuåring på pricken. Mina mellanbarn är sju och åtta just nu och jag känner igen deras tankegångar så mycket i Selma. Den här boken är inte lika tung och mörk som boken som handlar om Selmas pappas sjukdom. Däremot finns det med mycket känslor och funderingar som barn i lågstadieåldern kan ha, framförallt när det gäller vänskap, tillhörighet och gemenskap, men också mycket annat. Kärleken till djur är ett annat tema som säkert många barn kommer att identifiera sig med.

Boken är skriven av Katja Tydén och illustrerat i svartvitt av Ingrid Flygare. Boken är tunn, men innehåller ganska mycket text så den passar bra som högläsningsbok för lågstadiet alternativt läsa själv-bok för den relativt vane läsaren. Nu ser jag fram emot fler böcker om Selma, hon har verkligen blivit en favorit hos mig efter att ha läst dessa två första böcker om henne.

Selma, Tora och Kitty är utgiven av B Wahlströms och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

One thought on “Selma, Tora och Kitty

Comments are closed.