Kiosken

KioskenKiosken är en bilderbok skapad av Anette Melece som är författare och konstnär i Lettland. Nu har den kommit ut på svenska på Lilla Piratförlaget.

Boken handlar om Olga som är kioskägare. Hon lämnar aldrig sin kiosk. Hon sover till och med där om nätterna. Faktum är att hon vuxit sig så stor att hon inte ens kan ta sig ut genom kioskens dörr. Men en dag händer det att kiosken olyckligt välter och det blir starten på ett rejält äventyr för Olga. Hon sveps med, rullar längs gatorna, guppar på havets vågor och till slut hittar hon en ny plats i livet, för sig och sin kiosk. På en varm och solig strand står hon i slutet av boken och säljer glass och tittar på solnedgången.

SWISS FILMS on Twitter: "THE KIOSK by Anete Melece won the Jury ...

Det kanske inte är någon slump att Olga blir med på detta äventyr och hon är inte heller särskilt ledsen över att allt detta inträffar. Tidigt i boken märker vi att hon längtar bort när hon drömskt tittar i resebroschyrer. Det är en intressant bilderbok på så vis att den har flera lager och även ger den vuxna läsaren något att fundera över. Som barn kanske man däremot nöjer sig med humorn, äventyret, rörelsen i bilderna och den sympatiska karaktären. Bokens teman om förändringar, handlingskraft, mod, acceptans och hopp kan man dock gärna diskutera medan man läser. Illustrationerna bidrar mycket till läsupplevelsen förstås. De är färgsprudlande, detaljerade, lekfulla, humoristiska, varma och generösa. Helt enkelt en bilderbok som tål att läsas både en, tio och hundra gånger.

Kiosken finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.