20 snabba frågor

Jag fann en rolig enkät inne hos Vargnatts bokhylla, så här kommer 20 snabba frågor:

Snabbläsare eller långsamläsare?
Jag läser snabbt, vilket jag har en stor fördel av när det gäller universitetsstudierna.

Tegelstenar eller tunnisar?
Jag läser både tegelstenar och tunnisar och helst gillar jag då det är varierad läsning. Men just nu föredrar jag tunnisar. Dels för att jag har så himla mycket böcker i min oläst-bokhylla och då är det en fördel med tunna böcker så jag hinner läsa fler böcker. Men dels också eftersom min läsning är så fragmenterad numera som småbarnsmamma och det gör att det är svårare att motivera sig för att läsa tegelstenar eftersom de tar så himla lång tid innan de blir utlästa.

Bibliotek eller bokhandel?
Här var det nästan omöjligt att välja. Som blivande bibliotekarie är ju bibliotek ett självklart val och jag lånar också själv mycket på biblioteket. Samtidigt så tycker jag om att äga böcker. Ofta lånar jag en bok först på biblioteket och sedan bestämmer jag mig för att det är en bok som jag vill äga och då köper jag den. Men numera är det framförallt facklitteratur som jag köper för att behålla. Jag läser sällan om skönlitteratur och då är det smartare att låna. Jag ger oftast bort eller säljer skönlitteratur som jag äger, men som jag vet att jag aldrig kommer att läsa om igen.

Ljudbok eller e-bok?
Jag har ingenting att läsa e-böcker på, förutom på mobilen och där tycker jag inte om att läsa, det blir för krångligt och skärmen är för liten. Datorn har jag ju förvisso, men där sitter jag hela dagarna när jag jobbar och pluggar, så när jag ska vara ledig vill jag helst släppa datorn. Ljudböcker har blivit mer intressant nu när jag pendlar till Borås. Annars är det fysiska böcker som gäller för min del.

Inbunden eller pocket?
Pocket för ekonomins skull, men jag föredrar trots allt inbundet.

Vampyrer eller spöken?
Hellre spöken än vampyrer. Jag har inte riktigt gått på vampyrtrenden.

En i taget eller slalomläsning?
Slalomläsning! Fast egentligen tycker jag bäst om att läsa en bok i taget. Men när mitt liv är så splittrat är det smidigare med slalomläsning. Just nu skulle jag behöva en bok i väskan för att läsa under dötid när jag är i stan, en ljudbok i bilen när jag pendlar, en bok på toa, en bok i sovrummet på övervåningen och så en bok nere i vardagsrummet. Nej, riktigt så illa är det inte än, men oftast slalomläser jag två, tre böcker. Jag gillar att kunna variera min läsning också. Ibland vill jag läsa facklitteratur, och när jag är för trött för det vill jag ha en skönlitterär bok att välja istället.

Nytt eller gammalt?
Klart det är något speciellt med nya böcker, men jag köper också mycket begagnat.

Bokmärke eller hundöra?
Jag avskyr hundöron, så definitivt bokmärken.

Snacks eller godis?
Det beror på humör, men godis är lättare att äta när man läser, än chips med dip 🙂

Biografier eller memoarer?
Det beror helt och hållet på ämne och person. Jag läser nog både och egentligen.

Skräck eller chicklit?
Jag läser inte mycket skräck, men jag läser ännu mindre chicklit…

Soffan eller sängen?
Jag gillar att läsa precis innan jag somnar. Men just nu sover barnen i sängen med oss och då går det inte att läsa i sängen utan att väcka dem (dags för läsplatta kanske). Jag saknar den läsningen jättemycket, men soffa är alltså vad som gäller för mig just nu.

Inne eller ute?
På sommaren så är det mysigt att läsa ute, men den här årstiden är det ju så tråkigt väder så jag väljer inne.

Boken eller filmen?
I de allra flesta fallen är boken bättre än filmen.

Twitter eller Facebook?
Jag har Facebook privat, men har varken Twitter eller Facebook till bloggen.

Goodreads eller Boktipset?
Använder inget av dem. Borde jag?

Kokbok eller Bakbok?
Jag gillar både att baka och laga mat. Baka är roligare för matlagning kan kännas som ett måste i och med att man måste göra det dagligen. Å andra sidan så är det en större utmaning att hitta bra vardagsrecept än roliga bakrecept…

Te eller kaffe?
Hellre varm choklad eller Pepsi Max 🙂

Nobelpriset eller Augustpriset?
Augustpriset, som ju också har en särskild kategori som heter Årets svenska barn- och ungdomsbok. Jag gillar att svenska böcker uppmärksammas och inte minst svenska barn- och ungdomsböcker (och såklart även författarna till dessa).