24 goda gärningar

24 goda gärningarEmma förlorar sin man på julafton, vilket gör att hon helt tappar fotfästet. Två år senare har hon fortfarande svårt att finna en mening i tillvaron. Samtidigt gnager det dåliga samvetet i henne. Fanns det något hon hade kunnat göra för att rädda honom? Hon har en butik som håller på att gå i konkurs eftersom hon inte längre känner drivet att engagera sig i dess framtid. Men en kväll stöter hon ihop med en äldre man som har irrat bort sig i snöstormen och hon bestämmer sig för att försäkra sig om att han kommer hem välbehållen. Hon har ju ändå inte någon som väntar på henne därhemma. Den kvällen föds en idé hos Emma. Hon ska utföra 24 goda gärningar. En för varje dag fram till julafton. Dessa goda gärningar, som inte alltid mottas som Emma önskar, gör att Emma möter en mängd nya människor som sakta börjar förändra hennes tillvaro. Emma börjar förändras. Men frågan är om hennes goda gärningar är tillräckliga för att mota bort mörkret som bosatt sig inom henne.

24 goda gärningar av Jenny Fagerlund tar sin utgångspunkt i något av det värsta som kan hända en människa, nämligen att man förlorar den/de man älskar mest av allt och tappar meningen med livet. Men boken är inte nattsvart, utan tvärtom både varm, mysig och romantisk om än med glimtar av svärta och smärta. Boken skildrar hur ensam julen ibland kan kännas och hur svårt det kan vara att gå vidare när man har förlorat allt av värde. Men den visar också att hoppet om en annorlunda framtid trots allt finns där och att man har kraften att förändra sitt liv.

24 goda gärningar kan läsas som en adventsbok, alltså ett avsnitt om dagen från november då boken börjar utspela sig och fram till julafton. Jag kunde dock inte hålla mig utan sträckläste. Den har ett driv som gör att det är svårt att lägga ifrån sig boken, jag ville läsa vidare för att se hur det går för Emma. Hon är en karaktär som man lätt tar till sig. Även om hon fastnat i sorgen och skuldkänslorna så har man förståelse för henne och dessutom vill man att det ska gå bra för henne. Det här är en feelgood med mycket julkänsla, men absolut inte enbart en sockersöt feelgood, utan boken har en allvarlig underton och därmed också ett djup som gör boken extra bra. Samtidigt innehåller boken alla de klassiska feelgood-ingredienserna, som kärlek, vänskap, relationer, hemligheter, förvecklingar, värme, sorg och glädje. Vill man ha något lättläst, men samtidigt tänkvärt med julkänsla under de kommande helgerna är denna bok alltså ett hett tips.

Boken är utgiven av Norstedts förlag och den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.