Den som haver barnen kär

Den som haver barnen kärIgår tipsade jag om mysig feelgood med julkänsla, om än med en allvarlig underton. Idag blir det dock raka motsatsen. En deckare som leker med tanken att det allra värsta faktiskt händer. Den som haver barnen kär är en psykologisk spänningsroman om föräldraskap, barnlängtan och hur långt vi egentligen är beredda att gå för våra små.

När barnen på Kullens förskola ska räknas in under en vinterutflykt i Lill-Jansskogen i Stockholm saknas Simon. Men en tvååring kan väl inte bara försvinna? Inte mitt på dagen, inte från förskolan. Kanske har han följt efter ett papper som fladdrade i vinden, en boll i rullning, en hund på rastning? Eller gömt sig. På skoj, som barn gör. Timmarna går utan att Simon hittas. Paniken växer hos pojkens anhöriga och polisen saknar konkreta spår. Är Simon ens kvar i området? Eller är han bortförd? Av vem i så fall och varför? Psykologen Malin Dahl kopplas in för att hålla krissamtal och stötta förskolepersonalen. Snart engagerar hon sig långt mer än någon hade förväntat sig, allra minst hon själv, och när fler barn försvinner kan hon inte längre backa.

Boken har flera berättarperspektiv och man får insyn i såväl Malins arbete som psykolog och polisen Stefan och hans kollegors arbete. Man får också en viss insyn i några av familjerna som har barn på Kullens förskola. Även förskolechefen Eva-Lena Wester är central i boken. Att få inblick i alla dessa olika karaktärers arbete, tankar och känslor fördjupar berättelsen. Framförallt tycker jag att det är kul att få ta del av en psykologs vardag. Jag tror inte jag läst så många böcker tidigare där psykologer varit huvudkaraktärer. I alla fall inte deckare. Samtidigt blir det lätt lite hattigt och svårt att riktigt komma karaktärerna nära. Ibland blir det också svårt att hålla isär dem, för det är många namn och relationer att hålla i huvudet medan man läser.

Den som haver barnen kär är Viktoria Höglunds debut. Och det är en stark debut. En gripande sträckläsarbok som inte kan låta bli att beröra med tanke på dess starka ämne. Den har en viss oförutsägbarhet även om man förstår på slutet åt vilket håll berättelsen bär. Men det finns många vindlingar och vändningar innan. Boken är tjock, 426 sidor lång, och hade kunnat tjäna på att redigeras lite hårdare och kortas ner. Men å andra sidan är kapitlen korta, vilket bidrar till sträckläsningskänslan. ”Måste bara läsa ett kapitel till. Och ett till. Det går ju så snabbt.” Boken har också ett högt tempo och ett tydligt driv. Sammanfattningsvis är det alltså en stark debut och jag lägger Viktoria Höglunds namn på minnet. Det ska bli spännande att läsa kommande böcker av henne. Hoppas Malin Dahl blir karaktär även i dessa och att man därmed får lära känna henne ännu bättre.

Den som haver barnen kär är utgiven av Southside Stories. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.