300 grader

300 graderPernilla Ericson har tidigare skrivit flertalet böcker om polisen Liv Kaspi och utredningsteamet Erlagruppen. Jag har recenserat dem här och här. Nu är hon aktuell med en ny bok som är den första boken i en helt ny serie med polisutredare Lilly Hed i huvudrollen. Boken heter 300 grader och utspelar sig år 2023 medan en brutal värmebölja plågar välden med torka och bränder.

Jag vet inte varför författaren valt att förlägga handlingen till just året 2023, men det är mycket vi känner igen från de senaste åren. Coronapandemin nämns, för att inte tala om den sommaren då det härjade flera kraftiga skogsbränder runtom i Sverige. Lite har Sverige lärt sig sedan dessa katastrofer, men inte så mycket som det verkar.

Lilly Hed lämnar en spikrak chefskarriär i Stockholm för att söka lugnet vid kusten. Idylliska Nynäshamn ska bli hennes räddning från en destruktiv relation och en mörk livssituation. Men snart börjar bränderna även där och brandkårens resurser blir svårt ansträngda. Det ser först ut som att flera olycksbränder uppstår i staden, men snart inser Lilly att hon står inför något betydligt värre.

Det är intressant att läsa boken, dels ur ett klimatsynpunkt, det är ju absolut aktuella frågor kring vad som kan hända en het sommar, men dels också ur ett kriminalperspektiv, eld dödar inte bara skoningslöst utan undanröjer också effektivt bevis.

Lilly Hed är en sympatisk karaktär som visserligen har en jobbig livssituation, men som ändå skiljer sig från många av de andra poliserna som är huvudrollsinnehavare i svenska deckare. Jag ser fram emot att fortsätta läsa om henne och de andra karaktärerna i Nynäshamn i denna nya deckarserie. Boken är välskriven, går i ett snabbt tempo och är både spännande och rysligt aktuell. Kul också att man även får en insikt i brandkårens arbete.