Ninna och dumma mamma

Ninna och dumma mammaDet har kommit en ny bok om Ninna! De tidigare böckerna heter Ninna och syskongrodden, Ninna och stormskolan och Ninna och sjukhusfåglarna. Denna nya heter Ninna och dumma mamma.

Ibland råkar ens mamma bli chef lagom till lovet. Då tjatar jobbet så mycket i mobilen att hon inte har tid att leka. Och när man ska berätta om rymden och hur stjärnor blir till låtsas hon bara lyssna. När den allra viktigaste dagen kommer, Ninnas födelsedag, blir den inte som Ninna har tänkt sig. Den blir bättre, fast på ett helt annat sätt än hon trott. 

Boken handlar om Ninna som vill ha en valp som ska heta Bullis. Hon vill också ha en likadan mössa som kompisen Ester och marschmallows och varm choklad. Men mammas telefon ringer hela tiden och mamma har inte tid. Inte ork. Hon är bara arg och dum.

Jag tror många, både barn och vuxna, kan känna igen sig i den här bilderboken. När vardagens stress och press blir för stor. När man blir arg på sitt barn fastän man kanske egentligen är arg på sig själv eller på chefen. När man har höga förväntningar på sig själv, men inte har kraft och ork att leva upp till dem. Allt detta ryms i den här bilderboken. Det är fint skildrat, bra barnperspektiv och stark igenkänning. Men det ryms också betydligt mer. Kärleken mellan barn och förälder. Hopp och tröst. Att man kan bråka, men också bli sams igen.

Matilda Ruta har skrivit och illustrerat en härlig bilderbok där alla känslor får ta plats. Illustrationerna är känslofulla, starka och vackra på en och samma gång.

Boken är utgiven av Natur och Kultur.