5 AM är ingen tidpunkt. Det är en livsstil.

5-am-ar-ingen-tidpunkt-det-ar-en-livsstilJag läste någonstans om boken 5 AM är ingen tidpunkt, det är en livsstil av Dorotea Pettersson. Eftersom jag alltid har varit intresserad av effektivisering, att sätta mål och göra planeringar för att följa dem, samt hur man är så effektiv som möjligt under sina arbetsdagar bad jag om ett recensionsexemplar av boken och det fick jag.

Nu har jag hunnit läsa igenom 5 AM är ingen tidpunkt, det är en livsstil. Konceptet i boken går i korthet ut på att man ska skapa sin egen fokustimme varje morgon. Under denna timme ska man lägga upp en planering som sedan följer en under hela dagen, man ska ägna sig en kort stund åt träning och en kort stund åt kunskapsinhämtning. På så sätt kommer man att fyllas med energi och produktivitet som man sedan kan använda sig av resten av dagen för att nå sina mål.

Det är ett bra tänk. Jag har alltid varit som mest produktiv när jag har vetat exakt vad jag ska göra. Därför har jag ägnat en hel del tid åt att sätta mål och planera vad jag ska göra efter dem. När man vet vad man ska göra är det mycket enklare att komma igång. Att börja dagen med planering låter därför som ett mycket klokt tänk. Att träna på morgonen låter lika klokt det. Då fylls man med energi och dessutom har man gjort bort träningen för dagen (beroende på vilken träning man utövar och vad man har för mål med sin träning). Att även börja dagen med kunskapsinhämtning kanske vid en första anblick inte låter lika logiskt, men faktum är att det faktiskt är väldigt smart. Då kan man exempelvis fördjupa sig i ett ämne som man inte hinner läsa om annars, eller varför inte ha denna givna tid för att läsa en bra bok eller en artikel som man sparat för att läsa vid ett senare tillfälle.

Boken handlar alltså om denna metod som kallas för 5 AM (men man behöver inte kliva upp just klockan fem, det handlar mer om att man ska få en morgontimme endast för sig själv utan onödig distraktion och innan man påbörjar de sedvanliga morgonrutinerna). Men boken handlar också om mycket mycket mer. Att sätta mål och delmål. Att undvika prokrastinering. Om sömn, motion, vanor, ovanor och fokus. Sist i boken finns också ett stort avsnitt med arbetsblad som man kan använda sig av när man planerar och sätter mål.

Jag har inte hunnit testa metoden själv. Jag tror också att det skulle vara svårt för mig att få till det i praktiken eftersom jag har små barn som jag samsover med och så fort jag vaknar på morgonen och kliver upp så vaknar även de och kliver upp. Därmed får jag ingen möjlighet till en stund för mig själv på morgonen utan jag kastas rakt in i morgonrutinerna med en gång. Men barnen kommer ju inte för evigt att sova i min säng och jag tror verkligen på konceptet, så jag lär använda mig av metoden senare. Jag kommer också att ta till mig av tänket, så att när jag har lämnat av barnen på skola och dagis så skulle jag kunna ta min första jobbtimme till att ha som min fokustimme. Jag tror att det skulle göra så att resten av min arbetsdag blir mer produktiv. Som egenföretagare styr jag ju mina dagar själv, men jag har insett att om jag inte har planerat dagarna innan så blir det lätt att jag distraheras av andra saker och inte får lika mycket gjort som vid de dagar då jag faktiskt har en plan för vad jag ska göra.

Författaren skriver inspirerande och peppande. Boken är också fylld med fina fotografier. Arbetsbladen som finns i slutet av boken känns användbara och praktiska. Sammanfattningsvis så tycker jag att det här är en väldigt läsvärd bok som säkert kan förändra livet för många, så jag rekommenderar den varmt.

One thought on “5 AM är ingen tidpunkt. Det är en livsstil.

Comments are closed.