Försonas med din barndom

forsonas-med-din-barndom-och-kanske-med-dina-foraldrarFörsonas med din barndom… och kanske med dina föräldrar är skriven av Görel Fred och Ulrika Hjalmarson Neideman. Den vänder sig till de som har en komplicerad relation till sina föräldrar och som vill lämna barndomens upplevelser bakom sig och komma vidare.

Författarna är noga med att poängtera att vi inte kan ändra på det som har varit, men däremot kan vi titta på vår barndom med vuxna ögon och därigenom kan vi också acceptera och försonas med den. Boken ger ökad förståelse för de känslor och beteenden man har och dessutom innehåller boken massor av konkreta verktyg så att man kan jobba vidare med sig själv och sina erfarenheter.

Idén till boken uppkom efter att författarna gjort ett program i P1:s Kropp & själ på temat ”Måste man försonas med sina föräldrar?” Ulrika Hjalmarson Neideman är också känd för att ha jobbat som programledare för Kropp & Själ i Sveriges Radio P1 under många år. Görel Fred är familjeterapeut.

Faktum är att många vuxna har problem med sina föräldrar eller känner att relationen till föräldrarna tar mycket kraft och energi trots att det är många år sedan de flyttade hemifrån. När man får egna barn kommer man närmare sina föräldrar än tidigare och det kan både vara på gott och på ont. Många saker från barndomen kan då komma upp till ytan. Man behöver inte ha haft en svår eller tragisk uppväxt för att ha nytta av denna bok, utan den vänder sig till alla vuxna som på något sätt kan behöva försonas med föräldrarna eller uppväxten. Kanske har man ett syskon som blivit favoriserat eller så känner man sig orättvist behandlad vid något tillfälle. Boken förespråkar inte att man ska starta krig mot sina föräldrar för att själv bli fri. Tvärtom så kan man faktiskt försonas utan att ens ta konflikten med föräldrarna. Även om föräldrarna är döda kan man försonas med det som varit.

Boken är indelad i tre delar. Första delen handlar om varför man behöver försonas och vad försoning innebär. Andra delen handlar om vilka förutsättningar man har. Och den tredje delen handlar om hur man gör för att försonas. Det finns en bra balans mellan fakta och konkreta verktyg. Dessutom berikas boken med många berättelser som skapar igenkänning. Sammanfattningsvis så är detta en innehållsrik och trösterik bok som ger såväl pepp som aha-upplevelser och jag tror att det finns en bred målgrupp för denna bok.