Teckna vilda djur

teckna-vilda-djurTeckna vilda djur är en faktabok för barn om hur man lär sig rita just vilda djur. Omslaget är lite missvisande, för det är inte bara exotiska djur som tiger, giraff, elefant och zebra man lär sig rita, utan också djur från den svenska naturen som älg, varg, rådjur och vildsvin. Dessutom hittar vi exempelvis havssköldpadda, rovfågel, kobra, dinosaurer och cartoondjur. Boken har massor av pedagogiska steg för steginstruktioner med bilder samt tecknade exempel som fungerar som inspiration. Tycker man om att rita och vill lära sig mer, framförallt om hur man tecknar djur, så är det här en perfekt bok. Boken vänder sig till barn mellan 12-15 år, men jag tror till och med att vuxna har nytta av den. Kan dock vara för stor svårighetsgrad för yngre barn.

Teckna vilda djur ingår i en serie teckningsböcker av den populäre författaren Esbjörn Jorsäter. Även Jonas Jansson har samverkat med författaren i denna bok. Övriga titlar i serien är: Nya teckna djur, Nya teckna ansikten, Teckna det du ser, Teckna film, Teckna fantasy, Teckna manga, Teckna hästar, Teckna mera manga, Teckna människor och Teckna drakar. Extra roligt med boken är att alla övningar är utprovade av elever på Esbjörns teckningskurser och av medlemmar på böckernas webbplats teckna.ning.com. Många exempel på hur elever har löst uppgifterna är med i boken, och på webbplatsen kan man få kontakt med Esbjörn och andra teckningsintresserade. Boken är alltså en del av ett koncept som är väl beprövat och omtyckt av teckningsintresserade.

Teckna vilda djur är utgiven av Bonnier Carlsen och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Temasöndag: ADHD

ADHD är en vanlig funktionsnedsättning, ca fem procent av alla barn har ADHD och problemen finns ofta kvar i vuxen ålder. Kärnsymptomen vid ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) är svårigheter med uppmärksamhet, impulskontroll och överaktivitet. Symtomen kan förekomma var för sig eller i kombination med varandra. Personer med ADHD har ofta även andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som till exempel Tourette, Asperger eller Tvångssyndrom. Det är också vanligt med inlärningssvårigheter och läs- och skrivsvårigheter. ADHD ser olika ut hos olika personer. En del har det lätt där andra har svårare och tvärtom. Hur mycket det påverkar ens vardag beror på vilket sammanhang man är i, vilka krav som ställs på en och omgivningens bemötande. De egenskaper som man kan uppleva som hinder i vissa sammanhang, kan vara tillgångar i andra.

Eftersom omkring 5 % av alla barn har ADHD är det stor sannolikhet att man stöter på någon som har det, antingen har man det själv, någon i familjen, någon i omgivningen, någon i ens skolklass, eller någon som går på samma aktivitet som en själv. Som vuxen är det också vanligt att man kommer i kontakt med barn eller vuxna som har ADHD, t ex på jobbet eller i föreningslivet. Därför kan det vara bra att lära sig lite om ADHD. Framförallt för barnens del tror jag, för att de exempelvis ska ha förståelse för varför deras klasskompis med ADHD reagerar som hen gör och för att de ska förstå att ADHD inte är bara en begränsning, utan att det också innebär många styrkor. För de barn som har ADHD kan det också vara bra att få en bättre förståelse för vad ADHD är, vilka utmaningar man kan ställas inför, hur man kan underlätta för sig själv och att man inte är ensam.

Som blivande bibliotekarie vill jag därför slå ett slag för böcker som ett bra medel för att lära sig mer och få ökad förståelse. Idag tänker jag därför tipsa om böcker som handlar om ADHD. Jag kommer att fokusera på böcker för barn och böcker om barn som har ADHD som vänder sig till dig som förälder. Håll utkik lite senare idag här på bloggen så kommer ett långt inlägg med tips på böcker.