Temaläsning januari – Lättläst & lättsmält

Januari månads tema i min utmaning Temaläsning 2017 är Lättläst & Lättsmält. Jag är väldigt generös i tolkningen av de teman som finns i utmaningen och därför tänker jag att denna månad kan rymma allt ifrån lättlästa böcker för nybörjarläsare till lättlästa böcker för nyanlända och personer som behöver lästräning, likväl som lättsmälta böcker i form av exempelvis feelgood. Vad som är lättläst och lättsmält kan nog vara lite upp till en själv också, beroende på vilken nivå man är i sin läsning.

Det jag tänker fokusera på denna månad är dock lättlästa böcker för barn och vuxna, alltså de förlag, böcker och bokserier som vänder sig till de som av någon anledning behöver extra lättlästa böcker, till exempel med kort, enkel text, versaler, många bilder och så vidare. Det finns flera förlag som har specialiserat sig på just lättlästa böcker och dessa förlag vill jag gärna presentera. Det finns också flera olika sätt att kategorisera lättlästa böcker på, vilket jag tänkte skriva lite om. Dessutom tänker jag förstås recensera massor av lättlästa böcker. Låter det bra? Finns det något ni skulle vilja läsa mera om när det gäller temat lättläst & lättsmält?

Bättre sent än aldrig – fyra julböcker

Sent omsider skriver jag om fyra julböcker, som jag egentligen hade tänkt att skriva om före jul såklart, men som det inte hanns med tyvärr.

   

Småtomtar av Margareta Rudbo och med illustrationer av Erica Nilsson är en saga i ett litet bilderboksformat för barn mellan 3 och 6 år. Boken handlar om de olika slags småtomtar som finns, gårdstomtar, hustomtar, skogstomtar och bergstomtar och deras liv och leverne i en fin sagoform och med charmiga och humoristiska illustrationer. Boken är utgiven av Whip Media.

Titta Madicken, det snöar, är en nyutgivning av Astrid Lindgrens underbara klassiker om Lisabet och Madicken. Perfekt för den som vill uppleva lite nostalgi och drömma sig tillbaka till barndomens jular, samtidigt som en ny generation barn förstås får introduceras till Astrid Lindgrens fantastiska värld och Ilon Wiklands magiska illustrationer. Boken är utgiven av Rabén & Sjögren.

Djuren i skogen – Vinterboken – är en fortsättning på den populära boken Djuren i skogen där vi fick möta djurens alla djur och lära oss om djuren, skogen och naturen. I denna bok är skogen klädd i vinterskrud, men den är fortfarande hem för miljoners miljoner djur av alla de slag. Många barn undrar nog hur djuren kan skaffa sig mat när snön är djup och det inte finns några löv och liknande att knapra på. För att inte tala om hur djuren klarar kylan, snön och mörkret. Men djuren är fantastiska överlevare och det finns mängder av olika sätt varpå djuren tillbringar vintern. Allt det får vi läsa om i denna härliga faktabok med underbart charmiga illustrationer. Boken är både skriven och illustrerad av Sarah Sheppard och det är Rabén & Sjögren som har gett ut den.

Nu är det äntligen jul är en bok som är proppfylld av sagor, sånger, lekar, ramsor och pyssel. Det finns massor av berättelser där de välkända barnboksfigurerna firar jul, som Babar, Spöket Laban, Kajsa Kavat och Måns och Mari. Förutom berättelserna finns välkända julsånger, som Tre pepparkaksgubbar och Sockerbagaren. Längst bak finns också förslag på lekar och pyssel. En fin samling och charmiga bilder, men jag hade önskat att avsnittet med lekar och pyssel hade varit större. Även denna bok har Rabén & Sjögren gett ut.

Tävling – Vinn paket med Birger-bok och gosedjur!

 

Nu kan du vinna ett paket med nyaste Birger-boken, Birger – det lilla Storsjöodjuret hittar på, (signerad!) och ett Birgergosedjur. Jag har tre sådana paket att lotta ut i samarbete med förlaget Nestorville.
För att vara med och tävla vill jag att du skriver en kommentar där du svarar på följande frågor:

  1. Vad tycker du är det bästa med Barnboksbloggen?
  2. Vad skulle du vilja se mer av här på Barnboksbloggen?
  3. Vem skulle du ge detta paket till om just du vinner?

Du kan också mejla ditt svar till Barnboksbloggen@hotmail.com om du föredrar detta.

Sista tävlingsdag är onsdag 18/1 klockan 23:59. 

 

 

Birger – det lilla Storsjöodjuret hittar på

Storsjöodjuret Birger är tillbaka igen! I november släpptes den sjätte boken om Birger som bor djupt nere i Storsjön i Jämtland tillsammans med sin pappa och sin vän Gula Fisken. Även om han är ett storsjöodjur så är han en glad och snäll varelse, som älskar att gå på skattjakt och som helst äter tårta till frukost.

Den nya boken i serien om Birger heter Birger – det lilla Storsjöodjuret hittar på. Det är vinter och Birger skulle helst av allt vilja gå upp på land och leka, bygga snölyktor, åka skidor och pulka och gräva långa tunnlar i snön. Men det går inte, det är för kallt. Birger har tråkigt. Han frågar pappa vad han ska göra, men pappa kommer bara med dåliga förslag, som att städa Birgers rum, diska och laga mat. Vilken tur att Birger är så påhittig och kommer på att han ju kan göra de tråkiga sakerna på sitt sätt, så blir det ju roligt ändå.

Boken innehåller mycket igenkänning – vem har det inte tråkigt ibland? Men det är ju faktiskt så att det inte behöver vara farligt att ha tråkigt ibland. Tvärtom, oftast är det ju just när man har det tråkigt som man kommer på alla de där uppfinningsrika, fantasifyllda, idérika och påhittiga sakerna, precis som Birger gör.

Jag är ett stort fan av Birgerböckerna. Jag har läst alla de fem tidigare och skrivit om dem här på bloggen. De är roliga, mysiga och spännande. De förmedlar jämställda och moderna värderingar, saknar pekpinnar och passar lika bra för alla barn, oavsett kön eller bakgrund. Dessutom är de läsvärda även för oss vuxna som ju tenderar att få läsa samma böcker om och om igen. Inte nog med det, bilderna är också suveräna med massor av färg och detaljer. De här böckerna sprudlar av glädje och kreativitet och det är verkligen svårt att inte tycka om det charmiga Storsjöodjuret Birger.

Som jag nämnde tidigare så finns det numera alltså sex böcker om Birger, alla utgivna av förlaget Nestorville, som är Birgers egna förlag. Det finns också en pysselbok. Dessutom har förlaget nyss skapat Birger som gosedjur, eller kanske snarare ett goseOdjur! Ett jättegosigt gosedjur tillverkat av Teddykompaniet. Sist men inte minst så har Birger också fått en egen låt. Hans första singel ”Man får göra som man vill” finns tillgänglig bland annat på Spotify. På förlagets hemsida kan man här se en musikvideo. Inte är det så konstigt att författarparet bakom Birgerböckerna och Nestorville fick Östersunds kommuns kulturpris år 2015. Grattis till dem! Själv tycker jag ju också att det är extra kul just att författaren och illustratören bor i Östersund och att Birger bor i Storsjön. Det har bidragit till att sätta Östersund och Jämtland på kartan och det tycker jag är ett stort plus. Jag vurmar ju lite extra för Norrland eftersom jag kommer därifrån och Östersund kommer alltid att ha en särskild plats i mitt hjärta eftersom jag gifte mig där.

Birger – det lilla Storsjöodjuret hittar på är skriven av Sara Strömberg, illustrerad av Anders Nilsson och utgiven av Nestorville. Boken finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.