Birger – det lilla Storsjöodjuret hittar på

Storsjöodjuret Birger är tillbaka igen! I november släpptes den sjätte boken om Birger som bor djupt nere i Storsjön i Jämtland tillsammans med sin pappa och sin vän Gula Fisken. Även om han är ett storsjöodjur så är han en glad och snäll varelse, som älskar att gå på skattjakt och som helst äter tårta till frukost.

Den nya boken i serien om Birger heter Birger – det lilla Storsjöodjuret hittar på. Det är vinter och Birger skulle helst av allt vilja gå upp på land och leka, bygga snölyktor, åka skidor och pulka och gräva långa tunnlar i snön. Men det går inte, det är för kallt. Birger har tråkigt. Han frågar pappa vad han ska göra, men pappa kommer bara med dåliga förslag, som att städa Birgers rum, diska och laga mat. Vilken tur att Birger är så påhittig och kommer på att han ju kan göra de tråkiga sakerna på sitt sätt, så blir det ju roligt ändå.

Boken innehåller mycket igenkänning – vem har det inte tråkigt ibland? Men det är ju faktiskt så att det inte behöver vara farligt att ha tråkigt ibland. Tvärtom, oftast är det ju just när man har det tråkigt som man kommer på alla de där uppfinningsrika, fantasifyllda, idérika och påhittiga sakerna, precis som Birger gör.

Jag är ett stort fan av Birgerböckerna. Jag har läst alla de fem tidigare och skrivit om dem här på bloggen. De är roliga, mysiga och spännande. De förmedlar jämställda och moderna värderingar, saknar pekpinnar och passar lika bra för alla barn, oavsett kön eller bakgrund. Dessutom är de läsvärda även för oss vuxna som ju tenderar att få läsa samma böcker om och om igen. Inte nog med det, bilderna är också suveräna med massor av färg och detaljer. De här böckerna sprudlar av glädje och kreativitet och det är verkligen svårt att inte tycka om det charmiga Storsjöodjuret Birger.

Som jag nämnde tidigare så finns det numera alltså sex böcker om Birger, alla utgivna av förlaget Nestorville, som är Birgers egna förlag. Det finns också en pysselbok. Dessutom har förlaget nyss skapat Birger som gosedjur, eller kanske snarare ett goseOdjur! Ett jättegosigt gosedjur tillverkat av Teddykompaniet. Sist men inte minst så har Birger också fått en egen låt. Hans första singel ”Man får göra som man vill” finns tillgänglig bland annat på Spotify. På förlagets hemsida kan man här se en musikvideo. Inte är det så konstigt att författarparet bakom Birgerböckerna och Nestorville fick Östersunds kommuns kulturpris år 2015. Grattis till dem! Själv tycker jag ju också att det är extra kul just att författaren och illustratören bor i Östersund och att Birger bor i Storsjön. Det har bidragit till att sätta Östersund och Jämtland på kartan och det tycker jag är ett stort plus. Jag vurmar ju lite extra för Norrland eftersom jag kommer därifrån och Östersund kommer alltid att ha en särskild plats i mitt hjärta eftersom jag gifte mig där.

Birger – det lilla Storsjöodjuret hittar på är skriven av Sara Strömberg, illustrerad av Anders Nilsson och utgiven av Nestorville. Boken finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.