Jordbarn, himmelsbarn

Jordbarn, himmelsbarn är en lite annorlunda bilderbok som är uppbyggd kring 12 kinesiska tecken och dess betydelse. I boken presenteras tecknen för sol, måne, stjärna, moln, himmel, berg, vatten, träd, blomma, jord, pappa och mamma. De presenteras på varsitt uppslag av ett barn som berättar hur mycket hon tycker om exempelvis solen eller mamma. Boken bygger mycket på upprepningar och har en viss rytm. Såhär kan det se ut:

Jag älskar solen.

Jag älskar den värmande solen.

När gräset och träden ser den växer de så det knakar.

Jag älskar verkligen solen.

Och:

Jag älskar himlen. Jag älskar den skyhöga himlen.

Där finns solen,

där finns månen,

där finns stjärnorna,

där finns molnen.

Jag älskar verkligen himlen.

Texterna är i sig kanske inte så speciella, men de är poetiska och har som sagt en rytm som barn gillar. Det som gör att jag verkligen gillar den här boken är däremot bilderna. Illustrationerna är så varma, glada, fantasirika, färgglada och oändligt vackra. De kinesiska tecknen som är avbildade på varje uppslag är en del av bilden och ger ett mystiskt och exotiskt intryck. Även det berättande barnet är i centrum på varje uppslag, vilket jag uppskattar.

Jordbarn, himmelsbarn är skriven och illustrerad av Choi Sukhee från Sydkorea och boken är utgiven av bokförlaget Tranan.

Temaläsning juli

Juli månads tema i #temaläsning2017 är Jorden runt på en månad. Jag kommer att fokusera på barnböcker från andra delar av världen än Sverige/Norden/Europa, som utspelar sig i andra delar av världen eller som är skrivna/illustrerade av författare/illustratörer från andra delar av världen än de som man/jag vanligtvis läser barnböcker ifrån. Fokus kommer att ligga på att tipsa om sådana barnböcker så att ni läsare också får chansen att vidga ert perspektiv lite.

Det föll sig också så bra in att juli månads tema i Barn- och ungdomsbokutmaningen som jag är med i på Facebook är ”En bok skriven av en författare som inte kommer från Europa”. Jag tror inte att jag kommer att ha några problem att fullfölja utmaningen denna månad om man säger så 🙂

Temaläsning – juni – sammanfattning

Här kommer  sammanfattningen av de böcker vi läst under juni månad på temat landsbygd, glesbygd, hembygd i #temaläsning2017

Barnboksbloggen har läst:

Sofies bokblogg har läst:

Juniläsningen

Under juni månad har jag läst:

Barn- och ungdomsutmaningen – En bok skriven i jag-form – läste jag:

Kaosutmaningen kunde jag pricka av dessa punkter:

 

15. Ett seriealbum (Ta mig härifrån)

16. En bok du tycker att alla borde läsa (Väntarna)

28. En bok som vunnit ett pris (Tio över ett)

Temaläsning 2017 – Landsbygd, glesbygd, hembygd – läste jag dessa:

I utmaningen Hyllvärmare 2017 läste jag Den lilla draken Zogg.

Och till sist, Månadens bästa bok är:

Ta mig härifrån

Ta mig härifrån är en bok som passar perfekt in på juni månads tema i Temaläsning 2017 som är landsbygd, glesbygd, hembygd. Ta mig härifrån är nämligen en serieroman som handlar om människor med olika bakgrunder, verkligheter och drömmar, men med det gemensamma att de alla lever långt ifrån storstaden. Hos dem krockar frihetslängtan med tryggheten i det bekanta. Det är en samtidsskildring av ett Sverige som de flesta svenskar har en relation till, men som få pratar om. Illustratören Emma Ahlqvist är själv uppväxt på glesbygden och tycker förvisso att det var ett fantastiskt ställe att växa upp på, men samtidigt kände hon under sin uppväxt att de som bodde på glesbygden inte var så viktiga i samhället. Emma ville flytta ifrån sin uppväxtort så fort som möjligt efter att hon slutat skolan, precis som modebloggaren Jessika som hon skildrar i boken.

Jag är själv också född i en by 1,5 mil ifrån en liten stad, en håla, och kan med rätta säga att jag känner igen mig väldigt väl i den här boken. Att längta bort och tillbaka är temat för boken. Ett träffsäkert tema skulle jag säga för alla vi som är födda på landsbygden eller i småorterna har nog upplevt just detta. Man längtar bort, man vill uppleva något mer, vara en del av något större. Men för de allra flesta tror jag också att det också åtminstone så småningom även kommer en längtan tillbaka. För även om man under tonåren mest vill ifrån sin uppväxtplats kan det mycket väl komma en dag då man faktiskt ser de fördelar som det ju finns med att växa upp på en mindre plats. Om inte annat när man själv får barn. Det låter som en klyscha, men jag märker själv många i min närhet som flyttar tillbaka till vår uppväxtstad och det stora antalet hemvändare i Sverige generellt kan ju inte ha fel.

Temat för boken är alltså intressant och det belyses på flera olika sätt. Det ryms inte bara en utan flera berättelser i boken och det är flera olika huvudpersoner och karaktärer som vill samsas om utrymmet, vilket kan göra det lite spretigt samtidigt som det ju är en fördel att kunna belysa ur flera perspektiv. Jag gillar illustrationerna eftersom de känns äkta, genuina och vardagliga, men framförallt gillar jag texten som känns väldigt humoristisk, träffsäker, ärlig och varm.

Ta mig härifrån är utgiven av Syster förlag. Den finns bland annat på Adlibris och på Bokus.