Allan och Mike

Vi leker att jag är din pappa

Allan och Mike är en blivande serie från Olika förlag. Vi leker att jag är din pappa är den första boken som kom förra året. I höst kommer bok nummer två som heter Vi leker att vi är kockar. Böckerna vänder sig till de yngsta barnen, cirka 1-3 år, men fungerar lika bra även för de äldre förskolebarnen. De handlar om två killar, Allan och Mike, som går på samma förskola och gärna leker tillsammans.

I Vi leker att jag är din pappa är Allan ledsen när pappa lämnar honom på förskolan. ”Var inte ledsen. Jag kan vara din pappa istället”, säger då Mike och bäddar ner Allan i vagnen. Sedan bär det av på en händelserik promenad tillsammans. Boken handlar alltså om två killar som leker familj, en  klassisk tjejlek. Men man gör ingen sak av detta i boken, utan den speglar en vanlig dag på förskolan med två barn som leker tillsammans, trivs med varandra och som tar hand om varandra när den ena är ledsen.

Jag gillar att boken skildrar två killar i en situation som sällan annars skildras i barnböcker. Jag gillar också att boken skildrar två killar som är mjuka, omhändertagande, omtänksamma, hjälpsamma och omvårdande, något som också sällan visas upp i barnlitteraturen. Bokens bilder är färgglada, detaljrika och inkluderande.

Vi leker att jag är din pappa är en fin bok som jag gärna skulle se såväl i bokhyllorna i hemmen som i förskolornas bokbestånd. Jag tror det är viktigt att de mjuka killarna också får se sig själva i barnböckerna och att även de får möjlighet till igenkänning, likväl som det kan vara viktigt att synliggöra att det faktiskt inte finns några typiska kill- eller tjejlekar, utan att det bara finns lekar helt enkelt. Jag ser fram emot kommande böcker i serien.

Boken är skriven och illustrerad av Tora von Platen och Emili Svensson och den finns att låna på biblioteket eller att köpa hos Adlibris och Bokus.