Juliga bilderböcker

Här är tre av årets juliga bilderböcker.

Tomtarnas julnatt  Den underliga julklappen  Lussa lagom

Texten till sången Tomtarnas julnatt är nog de flesta förskolebarn välbekant med efter att ha sjungit den på lucia eller julavslutningar. Tipp tapp, tipp tapp, tippe-tippe- tipp tapp… Det här är dock första gången som den har getts ut i bilderboksform. Den har fått myllriga, humoristiska och juliga illustrationer av Maria Jönsson där det finns hur mycket som helst att se och upptäcka på varje bild. Det finns så mycket att prata om i den här boken. Varje uppslag är som en egen berättelse. Tomtarna gör en massa små hyss och det finns så mycket detaljer överallt att fundera kring. Man kan läsa boken som en berättelse, sjunga den och titta på bilderna under tiden, eller bara strunta i texten och enbart prata om illustrationerna. På så sätt räcker boken jättelänge och man kan läsa den om och om igen utan att tröttna. Ett plus för att tomtarna är skildrade med olika hudfärger och utseenden. Så himla rolig idé att skapa en sådan här bilderbok av en så välkänd visa. Boken är utgiven av Lilla Piratförlaget.

Photo by Barnboksbloggen on November 28, 2020. Ingen fotobeskrivning tillgänglig..

I Sagasagor – den underliga julklappen har en av berättelserna i kapitelboken Sagasagor fått nytt liv genom att bli bilderbok. Berättelsen kommer från Sagasagor: Ballonglängtan, kurragömma och två tomtar i diket och nu har den fått fler illustrationer. Den handlar om Saga som ska fira jul med familj och släkt hos morfar. Bilen är fullpackad med julmat, julklappar och sängkläder. För Saga är det jättepirrigt att det ska bli julafton. Det finns så mycket att fundera över. Vad är det till exempel för konstig julklapp som mamma och pappa har surrat fast på biltaket? Varför är kusinerna försenade? Och vem är jultomten som delar ut klapparna när morfar gått ut för att köra in traktorn i garaget? Det är en vardagsberättelse full av spänning och julmys om en ovanlig jul hos morfar på landet. Illustrationerna har vinterstämning och julkänsla in i minsta detalj. Även om man läst Sagasagor tidigare och känner igen berättelsen gör alla illustrationer att berättelsen känns som ny igen. Boken är skriven av Josefine Sundström, illustrerad av Emma Göthner och utgiven av Bonnier Carlsen.

Photo by Barnboksbloggen on November 28, 2020. Ingen fotobeskrivning tillgänglig..

I Ella & Noa – Lussa lagom är det ett luciafirande som står i centrum. Ella och Noa ska gå luciatåg på förskolan. Något som man alltid gjort, en tradition. De vet inte riktigt vad de ska tycka om den traditionen. Men kanske måste inte alla traditioner se ut som de alltid har gjort? En rolig berättelse som också ger en tankeställare. Varför firar man vissa traditioner och måste de verkligen se ut på ett visst sätt? En bok som också passar bra för att prata om just traditioner och då framförallt lucia förstås. Ett tema i boken är också mångfald. Barnen i förskolegruppen ser olika ut, det finns olika hudfärger och utseenden representerade. Även texten pratar på ett självklart sätt om att människor är olika och att alla ändå är lika mycket värda. Och vilket härligt, inkluderande luciatåg det blev till slut! Illustrationerna är myllrande, detaljrika och sprudlar av känslor. Ett minus är dock att texten ibland är svår att se i bilderna. Boken är skriven av Mattias Edvardsson, illustrerad av Matilda Salmén och utgiven av bokförlaget Opal.

Photo by Barnboksbloggen on November 28, 2020. Ingen fotobeskrivning tillgänglig..