Charmiga julböcker för de minsta

Lilla tomten    Julen, vad är det?

Bland årets julböcker hittar vi två charmiga och söta julböcker för de allra minsta: Lilla tomten och Julen, vad är det.

Lilla tomten är en småbarnsbok i klassiskt pekboksformat i hård kartong med tjocka sidor som gör det enkelt för de yngsta att bläddra själva. Den handlar om en liten tomte som har mycket att stå i. Gårdens alla djur är hungriga. Vem ska ge dem mat, om inte Lilla tomten? Lilla tomten går med mat från djur till djur tills alla är mätta och nöjda. Men Lilla tomten själv då? Vem tänker på honom? Hur ska han kunna äta sig mätt? En så mysig berättelse där läsaren får följa med på en matrunda på bondgården i juletid. En enkel, upprepande berättelse som också har både spänning, humor och glimten i ögat. Varma, lekfulla illustrationer i mjuka färger skapar ytterligare julstämning. En komplett läsupplevelse med julkänsla för de allra yngsta skriven och illustrerad av paret Moa Eriksson Sandberg och Erik Sandberg. Boken är utgiven av Lilla Piratförlaget.

Julen, vad är det är en bilderbok för de yngsta läsarna som förklarar vad julen egentligen är för något. Alla pratar om att julen snart är här, men vad innebär det egentligen? I denna bok får vi följa med ett litet barn och en katt som tillsammans tar reda på vad julen är. Vi får bland annat veta att julen handlar om att tända ljus, lukta på clementiner och klä julgranen, men också att överraska, vänta på tomten och att kramas och vara tillsammans. Även detta är en så charmig och söt bok med riktigt mycket julstämning. Illustrationerna är varma, glada, mysiga med mycket julkänsla. Texten är enkel, bara någon mening per uppslag, men den ger utrymme för diskussion kring vad som händer på bilderna och hur ens egna jultraditioner ser ut, om en vill. Boken är både skriven och illustrerad av Laura Di Francesco. Den är utgiven av Rabén & Sjögren.