Försvararen

FörsvararenJasmine Moretti har blivit spådd att antingen hon eller hennes tvillingbror Nicolas kommer att dö innan sin 30-årsdag. När Försvararen tar sin början är det julafton och Jasmine yttrar de ödesdigra orden ”En av oss kommer att dö idag”. Men hennes bror viftar bort henne, och tillsammans firar de av julen inne på pubens toalett med ett par linor kokain, och fortsätter festen tills de däckar hemma i Jasmines soffa. Bara en av dem vaknar igen.

Den före detta polisen Ebba Tapper blir headhuntad som biträdande jurist för att försvara Nicolas. Brutalt kastas hon in i fallet och tvingas granska och konfrontera sina tidigare kollegor. Samtidigt ska hon försöka ta reda på vad som egentligen hände och presentera en alternativ gärningsman så Nicolas kan gå fri. Inte nog med det så har hon alkoholproblem att brottas med.

Försvararen är första delen i en ny serie av Anna Karolina. Det är spännande, går i ett snabbt tempo och det är ofta oväntade vändningar och totalt oförutsägbart. Händelserna känns dock lite väl osannolika, liksom karaktärernas ageranden. Det är svårt att få någon närmare sympati för någon av karaktärerna. Det känns som att man stött på karaktären Ebba Tapper lite för många gånger redan, en utfryst outsider med alkoholproblem och andra privata problem och som inte har några större betänkligheter mot att själv bryta mot lagen samtidigt som ”polisen inom henne” vill hjälpa människor. Jag hade svårt att komma igenom boken faktiskt, så jag har lite svårt att förstå alla hyllningar i media. Men vill man ha något underhållande och spännande för stunden så är den helt okej.

Försvararen är utgiven av Bokfabriken.