Ali och Blåklockans hjältar

Ali och Blåklockans hjältarAli är sju år och går i första klass. Fröken har gett klassen i uppgift att berätta om en hjälte. Ali tycker att hans pappa är en riktig hjälte och därför vill han berätta om pappa. Men vad gör egentligen pappa hela dagarna? Ali får hänga med på pappas jobb för att få veta mer om vad pappa gör hela dagarna. Pappa är en mästare på att berätta historier och han brukar berätta om människorna på hans jobb. Därför känns det nästan som att Ali redan känner dem, trots att han aldrig varit på pappas jobb tidigare. När han kommer till pappas arbetsplats, avdelningen Blåklockan, får han träffa pappas arbetskompisar och sedan börjar dagens jobb. Arbetsuppgifterna handlar om att hjälpa de gamla människorna upp på morgonen, se att de får i sig frukost, ge dem mediciner, raka dem, prata med dem, gå en promenad med någon av dem, baka med dem, spela dragspel för dem och så vidare. På kvällen när Ali ligger i sin säng funderar han på vad en hjälte är. Många tänker på en superhjälte med stora muskler. Hjältar som kan flyga, klättra på hus, se genom väggar och som kämpar mot skurkar. Men Ali tycker att en hjälte är någon som hjälper andra människor, som tar hand om andra, bryr sig om och vill få andra att må bra. Ali tycker att pappas jobb är viktigt. Han vet också att pappa tycker om sitt jobb och Ali är stolt över pappa och allt han gör. Pappa är en riktig hjälte.

Ali och Blåklockans hjältar är en riktig hyllning till de som jobbar inom äldreomsorgen. Det är kul att se en skildring av en miljö som annars sällan skildras i böcker, framförallt inte i barnböcker. Men många barn har föräldrar som jobbar inom vården eller har far- och morföräldrar som bor på ett äldreboende. Därför kan det vara intressant och lärorikt att få läsa om hur en dag på ett äldreboende kan gå till. Jag som själv har jobbat både på demensboende och inom hemtjänsten tycker att det känns autentiskt och läsningen ger mig hög igenkänning. Det jag ställer mig lite frågande till är dock hur pappan kan berätta hemma om gamlingarna på boendet med tanke på sekretessen, men det kanske man kan bortse ifrån i en barnbok. Kul också att det lyfts fram att Alis pappa är en hjälte, något som man annars mest förknippar med personer som har blåljusjobb (förutom superhjältar då). Jag håller med Ali, självklart är de som jobbar med att hjälpa andra människor riktiga hjältar. Enligt förlaget vänder sig boken till barn mellan 3-6 år. Det är dock mycket text i boken och i och med att detta snarare är en vardagsskildring än en fartfylld berättelse tror jag att de yngsta i målgruppen kan tycka att berättelsen blir för lång. Jag skulle nog snarare säga 5-8 år ungefär. Inte minst eftersom huvudpersonen själv ju går i skolan.

Ali och Blåklockans hjältar är skriven av Ann Fagerberg Embretsén och har färgglada, inkluderande illustrationer av Hedvig Wallin. Den är utgiven av Idus förlag och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.