Alla små lögner

Alla små lögnerLova och hennes pappa är nyinflyttade och Lova ska börja i en ny klass. Det enda hon vill är att passa in i den nya klassen. Men det är inte så lätt när man har hår som ser ut som sjögräs och en hjärna med extra mycket fantasi. Dessutom säger Lovas mun en massa saker utan tillåtelse. Som att hon bor i det rosa sagohuset i närheten av skolan. Vad ska hon göra nu när klasskompisarna vill komma på besök redan samma dag? Och hur ska det bli med Melvin, killen som snabbt blivit kär i Lova. Vad kommer han att tycka när han får reda på att Lova ljuger hela tiden?

Alla små lögner är en snabbläst, inte alltför tjock bok för barn i slukaråldern, 9-12 år. Den handlar om hur svårt det kan vara att komma ny och vilja bli en i mängden. Lova vet redan att hon sticker ut. Hon som har en trasig jacka och en mamma som inte lever längre. Det är inte så konstigt att det kommer några lögner ur hennes mun. Hon vill bara passa in. Men lögner kommer ju alltid ifatt en och detta sker Lova på ett dråpligt sätt. Lova är en tjej som är lätt att tycka om och känna med, men också att känna igen sig i. Mycket av boken handlar om allmängiltiga ämnen som vänskap, kärlek, föräldrar, relationer helt enkelt. Vissa av ämnena är tunga, men boken är skriven på ett humoristiskt sätt. Språket är också rappt och gestaltande, vilket gör att man gärna vill läsa vidare för att få veta hur det går för Lova. Jag tror det här är en bok som kan passa många, både tjejer och killar. Den kan också användas som högläsningsbok eftersom det finns en del att diskutera i den. Varför gör Lova som hon gör? Vad får Lovas lögner för konsekvenser? Hur hade hon kunnat göra istället? Hur ska Lova komma ur alla sina lögner? Hur kan det kännas att komma ny till en klass? Hur kan man ta emot en ny klasskompis? Ja, det finns oändligt med frågor man kan diskutera om man vill.

Alla små lögner är skriven av Anna Johansson och utgiven av Idus förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

One thought on “Alla små lögner

Comments are closed.