Knotan klättrar

Knotan klättrarTidigare i sommar skrev jag om de två första böckerna i småbarnsserien om Knotan. De heter Knotan knappar och Knotan kastar. Nu är den tredje boken i serien här, nämligen Knotan klättrar. Knotan är en nyfiken, upptäckarglad och sprudlande liten ettåring. Precis som de flesta ettåringar gillar även Knotan att klättra. Knotan bär fram pallen, sedan bär det av. Upp i hyllan, upp till kranen, upp på bordet. Överallt klättrar Knotan. Ibland går det på tok. Det blir lite för högt. Farligt! Pappa gömmer undan pallen. Men Knotan hittar annat att klättra på.

Precis som i de tidigare böckerna är igenkänningen stor. Man känner så starkt igen som småbarnsförälder, man hela tiden försöker ligga steget före den lilla som har så stor upptäckslust, och hur snabbt det kan bli kaos efter att barnet farit fram trots att det inte alls var meningen. Även de små läsarna känner förstås igen sig och böckerna är verkligen skildrade ur ett barns perspektiv och på ett barns nivå. Illustrationerna är tydliga och verklighetsnära, men samtidigt varma och charmiga. De första böckerna om Knotan gick i färgerna orange och blått. Den nya boken går i grönt. Jag gillar att böckerna har varsitt färgtema. Det känns så genomtänkt och tydligt med de olika färgskalorna. Jag gillar också att Knotans pappa får vara den förälder som är delaktig. Kul med fina skildringar av pappa-barn-relationer. Böckerna om Knotan kommer jag varmt att rekommendera till alla småbarnsföräldrar. De är böcker man kan läsa om och om igen.

Knotan klättrar är utgiven av Bonnier Carlsen. Den är skriven av Per Bengtsson och illustrerad av Per Gustavsson. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.