Andra roliga bokaktiviteter att göra tillsammans

Tänk på att böcker kan ge barnet upplevelser på flera plan. Även om du som förälder redan läser högt för ditt barn så finns det många andra roliga bokaktiviteter som ni kan göra tillsammans. Här tipsar jag om några. Fyll gärna på listan genom att skriva en kommentar till detta inlägg.

  • Gör egna böcker, antingen tillsammans med ditt barn eller som en överraskning till ditt barn. Skriv en egen saga, en berättelse om just er familj, en dagbok från er semesterresa, en bok om ditt barns favoritleksaker, en bok om familjens husdjur eller varför inte en födelsedagsbok till barnets födelsedag. Idag kan man enkelt göra sina egna fotoböcker på nätet som man kan komplettera med text. För att göra det ännu enklare kan du själv göra din bok på datorn eller för hand och klistra in bilder som barnet känner igen sig i.
  • Bjud in till bokkalas. Många barn idag har temakalas: cirkuskalas, prinsesskalas, djungelkalas eller kalas på simhallen. Varför inte skapa ett kalas på temat böcker. Kanske med en viss bok som tema där barnen kan klä ut sig till någon av karaktärerna. Låt gärna inbjudan, dekorationer, mat och godis följa temat.
  • Starta en bokklubb. Redan små bebisar kan delta i bokcirklar, vilket jag skrivit om tidigare med utgångspunkt i babybokprat och andra aktiviteter för bebisar och mindre förskolebarn på biblioteken. Men en bokcirkel eller bokklubb kan ni förstås också starta i bekantskapskretsen. Fundera ut vilken åldersnivå som är lämpligast och vad ni ska göra tillsammans på era träffar.
  • Skapa en läshörna. Se till att fixa en vrå där hemma där det är tillåtet att slappa och läsa, antingen ensam eller tillsammans. Fixa dit bokhyllor, madrasser, filtar, kuddar och en bra läslampa.
  • Ge bort en födelsedagsbok till ditt barn varje år. Det blir en rolig tradition. Glöm inte att skriva på pärmens insida vilken födelsedag och år det är och från vem som barnet fått boken.
  • Har du inte alltid tid för högläsning? Testa ljudböcker på cd eller via datorn/plattan/mobilen. Perfekt för att barnen ska varva ner lite grann t ex medan du lagar mat.
  • Lek med bokstäverna och språket så mycket ni kan. Prata med varandra i vardagen, sjung, lek med rim och ramsor, prata om bilderna i en bilderbok istället för att bara läsa texten, spela ordbingo, prova olika tonfall, betoningar, dialekter och rytmer när ni läser.
  • Spela in några av de böcker du läser högt för barnet så kan barnet lyssna medan du t ex lagar mat och inte har tid att läsa för barnet.
  • Hitta på nya berättelser till bilderna i barnets favoritbilderbok.
  • Håll koll på vilka aktiviteter som arrangeras av ert närmaste bibliotek och av andra kulturorganisationer i er närhet. Det är ofta sagostunder och barnteater, så passa på att gå dit när något intressant och lockande arrangeras.