Boktips för högläsning 9-12 år

I den här ålderskategorin kan det bli riktigt kul med högläsningen även för oss vuxna. Dels kan vi återuppleva många av klassikerna från vår egen barndoms kapitelböcker och dels kan vi få ta del av dagens utgivning av härliga böcker för slukaråldern.

Astrid Lindgrens böcker är riktiga klassiker. Många av dem passar bra även i den tidigare ålderskategorin, 6-9 år, men för de lite äldre barnen kanske Mio min Mio och Bröderna Lejonhjärta fängslar.

Bröderna Lejonhjärta   Mio, min Mio

I den här åldern passar det också bra att introducera serier. Böckerna om Narnia och Harry Potter tillhör väl de moderna klassikerna som man inte får missa. De passar dessutom väldigt bra för högläsning.

Harry Potter och Hemligheternas kammare   Häxan och lejonet

Maria Gripe är en annan författare som tål att återupplevas av en ny generation barn. Tordyveln flyger i skymningen är perfekt för högläsning. Likaså Agnes Cecilia.

Tordyveln flyger i skymningen   Agnes Cecilia - en sällsam historia

Alice i Underlandet och Alice i Spegellandet är också två härliga klassiker att uppleva tillsammans. De har dessutom nyligen kommit i nya fina utgåvor.

Alice i underlandet   Alice i Spegellandet

Av någon anledning så handlar många av böckerna för den här målgruppen om spännande, gärna övernaturliga saker. Några av de nyare författarna som är populära för den här åldersgruppen och som du gärna kan uppleva tillsammans med barnen är Ingelin Angerborn, Kristina Ohlsson och Petrus Dahlin.

Sal 305   Stenänglar   Spöknät

Serien PAX är också ett måste att uppleva tillsammans. Väldigt välskrivna och spännande böcker!

Nidstången   Mylingen

Förutom spänning, äventyr och skräck så är humor något som många barn i målgruppen efterfrågar. Här är några tips på roliga högläsningsböcker:

Vår trädkoja med 13 våningar   Nikkis dagbok #1 : berättelser från ett (inte så) fantastiskt liv   Tom Gates (nästan bara) smarta idéer   Ett hopplöst fall

Lite fler bonustips:

Hjältar och monster på himlavalvet : första boken   Amulett. Det sista rådet   Berts dagbok   Det lilla huset på prärien   Bläckhjärta Spöken och spioner   Familjen Bliss magiska bageri   Tsatsiki och Morsan   Jorden runt på 80 dagar   Edward Tulanes fantastiska resa   Den hemliga trädgården   Momo eller kampen om tiden : en sagoroman   Trollkarlen från Oz   Gummi-Tarzan   Anne Frank   Pinocchio   Den vita stenen   Legenden om Sally Jones

One thought on “Boktips för högläsning 9-12 år

  1. Tack för bra tips!

    Skulle nog inte kalla Narnia för modern iofs då den väl har över 60 år på nacken. Vi läser den just nu och jag uppskattar den mycket 🙂

Comments are closed.