Årets barndeckare

Sedan fyra år tillbaka delar Sveriges största deckarfestival, Crimetime Göteborg, ut Crimetime Specsavers Award. Det är ett deckarpris som delas ut i fem olika kategorier, nämligen: Årets deckardebut, Årets barndeckare, Läsarnas pris, Årets hederspris, samt Nordic noir thriller of the year.

Årets barndeckare delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Författaren ska ha utkommit med minst en bok under det senaste året. De nominerade böckerna är:

Martin Widmark och illustratören Helena Willis, LasseMajas Detektivbyrå; Slottsmysteriet, Bonnier Carlsen, september 2017
Camilla och Viveca Sten, Sjörök, Bonnier Carlsen, september 2017
Christina Wahldén, Falafelflickorna, Rabén & Sjögren, mars 2018
Karin och Albin Alvtegen, Hinsides väktare, Bromberg, mars 2018
Elias Våhlund och illustratör Agnes Våhlund, Handbok för superhjältar, Rabén & Sjögren, oktober 2017 och april 2018 (del 2 och 3)

Slottsmysteriet har jag just läst ut. Det är en typisk LasseMaja deckare som denna gång utspelar sig på ett slott. Det är Greve von Farsen som bjuder Valleby-borna på exklusiv chokladprovning på sitt slott. Många av de karaktärer som vi känner igen från tidigare böcker åker dit, så som polismästaren, prästen, Muhammed Karat, Franco Bollo och självklart också Lasse och Maja. För att få komma till chokladprovningen måste gästerna cykla, man får inte åka bil. Det tycker gästerna förstås är lite knepigt, men det får sin förklaring senare. Väl på slottet låter gästerna sig väl smaka och tjusas av greven och hans lyx, även om Maja tycker att chokladen smakar precis som chokladen från Super-Livs. Greven pratar om att alla kan få samma lyx som honom ifall de satsar pengar i hans nya kakaoplantage, men Maja och Lasse anar att det är något skumt på gång och de börjar genast undersöka saken… Precis som i tidigare böcker löser barnen fallet och de vuxna är aningslösa och godtrogna. Kanske en smula överdrivet ur en vuxens synvinkel, men barnen älskar ju de här böckerna. Just det här att det är en serie där alla böcker har samma upplägg och koncept gör dem lätt till sträckläsningsböcker och de passar bra för barn som nyss lärt sig läsa och har börjat på med kapitelböcker. De är lättlästa och snabblästa.

Sjörök läste jag för någon vecka sedan. Det är den andra boken i serien om havsdottern Tuva som bor i skärgården, nära havet där olika väsen finns. Förr levde människorna och det gamla folket sida vid sida, men nu är det krig eftersom människorna förstört haven. En spännande bok med många övernaturliga inslag som passar bra för de äldre barnen i målgruppen. Böckerna i serien är tjocka och passar för de riktiga bokslukarna, men å andra sidan är de riktiga sträckläsningsböcker som är svåra att lägga ifrån sig. Jag gillar klimattemat, det är ett viktigt ämne som kommer fram på ett bra sätt i böckerna.

Falafelflickorna läste jag i början av sommaren, men inser nu att jag glömt att skriva om den. Vi diskuterade den också i Barnbokscirkeln på Facebook. Den handlar i alla fall om Hawa som snart ska börja på högstadiet. Hon lever i en av de 23 förorter som polisen beskriver som ”särskilt utsatta”. Hon har också problematiska hemförhållanden, men hon har en stor dröm, nämligen att komma in på polishögskolan. På sommarlovet startar Hawa en liten detektivbyrå och får snabbt två svåra fall att lösa: klasskompisen som ska giftas bort mot sin vilja och flickorna som är kära i varandra men hotas till livet av den ena flickans pappa. Det här är en bok med många bottnar, dels en feelgoodberättelse med såväl spänning som humor och mycket värme. Men dels är det också en bok som handlar om viktiga teman, som hedersbrott, om att få bestämma över sitt eget liv och om barns grundläggande rättigheter. Jag gillar boken och har köpt in den till båda mina bibliotek. Hoppas många barn läser den.

Hinsides väktare har jag inte läst, men jag har läst den första boken i serien om Hinsides, Nyckeln till Hinsides. Även denna har vi diskuterat i Barnbokscirkeln. Det är en fantasybok med en hel del realism som mor och son Alvtegen har skrivit tillsammans. Böckerna handlar om tvillingarna Linus och Linnéa som tillsammans med sin mamma flyttar in i huset Trakeborg över sommaren. Redan första natten hör Linus underliga ljud i väggarna och det dröjer inte länge förrän saker börjar försvinna på ett mystiskt sätt. När Linus börjar leta efter ledtrådar i huset hittar han en nyckel gömd under några uppbrutna golvbrädor. Vem har gömt nyckeln där och vart leder den? Det är intressanta karaktärer och fantasivärlden Hinsides skildras på ett levande sätt. Det är mycket spänning, en hel del humor och den första boken har många olästa trådar, så det är lätt att sträckläsa serien. Gillar man fantasi, äventyr och fart är detta en bra bok för slukaråldern.

Handbok för superhjältar har jag också läst. Det finns än så länge tre delar och en fjärde är på väg. Nominerade är både del 2 och del 3. Böckerna handlar om Lisa som måste bo hos sin mormor medan hennes mamma jobbar i en annan stad, Hon blir mobbad och jagad av ett killgäng i den nya skolan. En dag när killarna jagar Lisa som vanligt så rymmer hon in på biblioteket. Där hittar hon en bok som hon får ta med sig hem. Den heter just Handbok för superhjältar och Lisa kan inte släppa den. Där och då börjar hennes resa mot att bli superhjälten Röda masken. Den här serien är populär på mina bibliotek, kanske för att den passar bra även för de barn som inte är så intresserade av att läsa. Den är nämligen lite serietidningsinspirerad. Sidorna domineras av mangaliknande illustrationer och texten finns insprängd i rutor mitt bland bilderna. Det är också relativt lite text men mycket bild. Den är fartfylld, håller högt tempo och både snabbläst och lättläst. Att det är en tjej i huvudrollen gillar jag skarpt, vi behöver fler böcker med coola hjältinnor. Jag gillar förstås också att det är biblioteket som är huvudpersonens fristad och att det är just en bok som har stor betydelse för handlingen. Perfekt bok för nybörjarläsare, läsovilliga eller ovana läsare samt som högläsningsbok. Extra kul är det att dessa böcker läses och gillas likväl av barn i ettan som i femman.

Det är många bra böcker som är nominerade och jag har svårt att välja en favorit. Jag gillar Sjörök för att jag verkligen tilltalades av själva historien. Den skulle även passa som ungdomsbok eller varför inte vuxenbok. Den är intressant, spännande och rymmer så mycket. Men jag gillar också Falafelflickorna för att den skildrar platser, personer och händelser som annars så sällan nämns i barnböcker på detta sätt. Hawa är också en så härlig karaktär som jag ser fram emot att läsa mer om. Och Handbok för superhjältar gillar mitt bibliotekarie-jag skarpt just eftersom de är så tacksamma att tipsa och bokprata om, de går ju hem hos nästan alla barn. Så är det förstås också med LasseMajas detektivbyrå, även om de har en mer begränsad målgrupp. Det ska bli så spännande att se vilken vinnaren är, för alla är väl värda en vinst. Om jag måste gissa vilken som vinner Årets barndeckare så tror jag på Handbok för superhjältar.