Vems resa

Vems resa?Jag har älskat Vem-böckerna sedan den första kom ut och eftersom jag har fyra barn i åldrarna 2 – 11 år så har jag också fått chansen att läsa dem för barnen, det är alltid något eller några barn som har uppskattat dem. Nu har en ny bok i serien kommit. Vems resa heter den och den handlar om att vara på semester och träffa människor från andra kulturer och med andra språk än en själv har.

Boken handlar om Lilla Hund som är på semester med Stora Hund och Nallegrisen. Det är skönt med varm sol och glittrigt vatten. Men de vuxna är så tråkiga. De vill bara slappa, men Lilla Hund vill ju leka. Så träffar Lilla Hund en igelkott, men igelkotten pratar jättekonstigt. Vad säger hon egentligen? Kan de leka fastän de inte förstår varandra? Ja, det kan de faktiskt. När semesterveckan är slut tvingas de ta adjö och så blir det dags att åka hem igen. Hemma är allt som vanligt, eller kanske inte helt som vanligt ändå, för på förskolan har två nya, små barn, börjat. Barn som inte pratar svenska än. Barn som kommer från ett annat land. Och då säger Lilla Hund de härliga orden: ”Det gör inget , fröken, jag kan leka på alla språk”.

Precis som de flesta andra böcker i serien behandlar boken alltså ett aktuellt ämne, något tänkvärt som är förpackat i en läsvärd berättelse på ett jättefint sätt. Wirséns teckningar är ju som alltid underbara. Jag vet att boken fått både positiv och negativ kritik och Stina Wirsén är en författare som ofta delar läsarna i två läger – antingen hyllas böckerna eller så blir det totalt tvärtom. Bland annat har boken fått kritik om att vara världsfrånvänd. Men det som jag tycker är värt att ha i åtanke när man läser är att Stina Wirsén ju alltid tar barnets perspektiv när hon skriver och tecknar. Och det är ur ett barns perspektiv som man också ska läsa boken. För vuxna kanske det inte räcker med en semesterresa för att skippa fördomarna och bli tolerant mot alla personer som har annan bakgrund/kultur/språk som en själv. Men för ett barn är det ofta precis så enkelt som i boken. Barn krånglar sällan till det. Dessutom skildrar Wirsén så många olika känslor, så som att Stora Hund och Nallegrisen vill ha ut något helt annat av resan än Lilla Hund, och hur ensam Lilla Hund då känner sig när de vuxna inte vill leka. Stora känslor skildras med få meningar och på få sidor.

Vems resa är utgiven av Bonnier Carlsen och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.