Åsa Sandell x2

Den tuffaste ronden : en personlig historia om abort, missfall, IVF och äggdonation (inbunden)     Bakom garden : ett boxarliv i tio ronder (pocket)

Vet ni vem Åsa Sandell är? Hon började boxas när hon var 28 år. Efter fyra SM-guld och ett EM-guld inledde hon en proffskarriär, 37 år gammal. Hennes mest uppmärksammade match, mot Muhammad Alis dotter Laila Ali i december 2005, gjorde henne rikskänd.

I Bakom garden – ett boxarliv i tio ronder berättar Åsa om sin väg från framgångsrik amatörboxare, som etablerar sig som kulturskribent, men som så småningom tar det slutliga steget över till den osäkra internationella proffsbranchen. Boxning, framförallt proffsboxning, är en kontroversiell sport. Att dessutom vara kvinnlig boxare är speciellt. Som kvinna och boxare får Åsa arbeta lika hårt med att överhuvudtaget få gå matcher som att vinna dem. I boken berättar Åsa om träningen och matcherna förstås. Men hon berättar också om livet utanför ringen, om att bli vettlöst förälskad, men också om att bli förföljd och tvingas uppleva skillnaden mellan våld inom och utom ringen. Dessutom berättar hon om den långa vägen till att våga inse vem hon egentligen är och vad hon egentligen vill.

Bakom garden är en lättläst och snabbläst bok. Jag har själv inte läst så mycket om boxning tidigare, så jag tycker att det var spännande att få ta del av en helt ny värld för mig. Att få den inblicken. Att Åsa dessutom blandar detta med att berätta glimtar ur sitt privata liv ger boken en ytterligare dimension.

Jag har också läst Den tuffaste ronden – En personlig historia om abort, missfall, IVF och äggdonation, också skriven av Åsa Sandell. Den är dock inte utkommen ännu. I denna bok berättar Åsa om sin längtan efter barn. Hon var nämligen en av alla de ofrivilligt barnlösa kvinnor som finns i Sverige. Bakom garden avslutas med att Åsa blir gravid, bestämmer sig för att sluta boxas, men får missfall. Den tuffaste ronden fortsätter där. Den berättar om missfallet och det brustna förhållandet som följde. Om när hon träffade sitt livs största kärlek och om hur de tillsammans försökte få barn. Det gick inte på naturlig väg och de försökte också med flera IVF-behandlingar utan att lyckas. Till slut åkte de till Riga för att genomföra en äggdonation. Slutligen blir hon mamma till dottern Vera. Förutom att berätta sin personliga historia väver Åsa in fakta och historia om samhällets syn på kvinnans fertilitet, p-piller och äggdonation.

Den tuffaste ronden är mer naken och ärlig än Bakom garden. Den är också snabbläst och lättläst, Åsa har ett lätt och ledigt språk. Men ämnet gör att denna bok stannar kvar mer än Bakom garden. De flesta idag känner nog någon som har haft svårt att få barn på naturlig väg och den här boken ger en bättre förståelse och inblick.

Böckerna finns att köpa på Adlibris (här och här) samt hos Bokus (här och här). De är utgivna av Wahlströms & Widstrand respektive Kalla Kulor förlag.

One thought on “Åsa Sandell x2

Comments are closed.