Åse och grodan

Åse och grodan är en rolig bilderbok med hög igenkänningsfaktor. Boken handlar om Åse som hittar en död groda på vägen. Den vill hon genast visa för bästa kompisen Malte, men mamma säger att det får hon göra sen, först ska de äta.

Sen. Ett ord man vill sparka på! Hoppa, slå och banka på.

ase-och-grodanÅse blir arg. Jättearg! Och väldigt frustrerad. Först försöker hon smita iväg till Malte själv, men hon hittar inte vägen. Sedan går hon in igen, hittar mammas sysax och klipper i ett av hennes finaste tyger. Mamma blir förstås arg på Åse, men när hon förstår varför Åse blev så arg så blir de vänner igen. Och då kommer också Malte och hans pappa och hälsar på.

Boken visar på ett väldigt fint sätt hur arg man kan bli och hur viktigt det är att kunna visa sin ilska och få förståelse. Igenkänningsfaktorn är stor, både för barn och vuxen. Boken är överhuvudtaget väldigt nära det lilla barnet, allting i boken skildras med stor inlevelse och det känns både trovärdigt och realistiskt. Jag gillar att boken har så många saker att prata kring. Dels förstås det här med ilska och stora känslor, men det finns annat också, döden till exempel, varför grodan var platt när Åse hittade den lär ju många barn fundera på. Relationen mellan barn och föräldrar, och även vänskap är andra teman. Jag tror att detta är en bok som kommer att räcka länge. Boken vänder sig till barn mellan 3-6 år, och både min tvååring och min nästan-fyraåring lyssnade med stort intresse. Illustrationerna är väldigt uttrycksfulla och samspelar fint med texten. Jag gillar också den lilla knorr som finns på slutet, när relationen mellan Åse och mamman blir omvänd. Klockrent!

Åse och grodan är skriven av Ingrid Olsson, illustrerad av Charlotte Ramel och utgiven av Lilla Piratförlaget. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.