Astrid, alltid Astrid

Astrid, alltid Astrid!Astrid, alltid Astrid är en ny serie om en envis åttaåring som heter Astrid. Eller egentligen hette hon inte Astrid från början, utan Eva, men hon bestämde sig för att byta namn och så fick det bli. Numera är det Astrid. Alltid Astrid.

Astrid har ett gott självförtroende och tur är väl det, för det är inte alltid lätt att vara Astrid. Hon är yngst av fyra syskon och det gör att mycket i hennes liv är ganska orättvist. Till exempel får hennes syskon göra en massa saker som inte hon får. Och hon måste göra saker hon inte vill. Hon måste till exempel gå på fritids fastän hon inte vill. Men hon är tuff och står upp för sin sak. Hon fajtas mycket för att slippa det hon inte gillar, som att gå på fritids, skolans äckliga potatis och att vara hemma hos kompisar som det luktar illa hos, Mest tycker hon om att ha långa fridfulla tänkarstunder där ingen stör henne. Men med fyra äldre syskon är dessa fridfulla stunder tyvärr sällsynta.

Författare Charlotta Lannebo har berättat i en intervju att Astrid bygger väldigt mycket på henne själv hur hon var som liten. Hon var också yngst av fyra syskon och var ett ganska roligt, men ibland bökigt barn som ofta tog strid för sig själv. Illustratör till boken är välkända Maria Nilsson Thore. Tillsammans har Lannebo och Nilsson Thore tidigare skapat de hyllade böckerna om Lilla E. Nu är de tillbaka med den nya serien om Astrid, en serie böcker som jag tror kommer att bli väldigt populära.

Det har varit en liten våg av sådana här böcker de senaste åren. Böcker om barn som är introverta, som har mycket tankar, känslor och inte alltid passar in i normen. Och dessa böcker behövs verkligen. Så fint att även dessa barn får chans att känna igen sig och att det blir mer mångfald så normen vidgas.

Astrid, alltid Astrid är en jättefin, rolig, men samtidigt ibland tänkvärd bok för lågstadieåldern. Perfekt att läsa tillsammans på sängkanten eller läsa högt i en klass. Jag ser verkligen fram emot kommande böcker om Astrid. Boken är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

One thought on “Astrid, alltid Astrid

Comments are closed.