Till Vial

Till Vial : 8400 dagar kvarTill Vial: 8400 dagar kvar är en av de böcker som blev nominerade till Barnradions bokpris och det var det som gjorde att jag ville läsa den. Boken är skriven av dramatikern och skådespelaren Henrik Ståhl och det är en framtidsskildring, ett sci-fi-äventyr för mellanstadiet. Boken är baserad på Henrik Ståhls pjäs med samma namn.

Välden är på väg att kollapsa och planeten Jorden är på väg mot sin undergång. Tanken är att de rikaste människorna ska försöka emigera med den enorma rymdarken Otösan till planeten Vial. Speedy är inte rik, men hon vill ändå försöka rädda sin familj genom att göra resan ut ur solsystemet till Vial. Familjen består av mamma Speedy, dottern Gladys och sonen Keaton som föds ombord. Resan startade för sex år sedan. Nu när vi läsare kommer in i boken finns inte mamma kvar ombord, utan kvar är bara syskonen Gladys och Keaton, helt utelämnade till varandra. Men plötsligt en dag indikerar rymdskeppet att det finns ytterligare en varelse ombord. Inte mamma utan någon annan. Nu ställs allt på sin spets – kommer varelsen att bli deras räddning eller deras undergång? En sak är dock säker: inget kommer att bli som syskonen tänkt.

Till Vial är en äventyrsberättelse att läsa tillsammans och diskutera kring. Jag tror det uppstår många spontana frågor hos barnen när man läser den. Boken värjer ju inte för jobbiga ämnen som att Jorden ska gå under och att barnens mamma försvinner. Den är full av hopplöshet, ensamhet, tröstlöshet, ödslighet och liknande. Om man läser boken tillsammans bör man vara medveten om detta så man verkligen ger tillfälle att prata om det. För vissa barn kan det vara en skrämmande bok, så de kan behöva en vuxens stöd vid läsningen. Men boken ger också stort utrymme för diskussioner för den som vill bygga vidare på exempelvis framtidsfrågor, men också existentiella frågor. Dessutom kan man koppla det som händer i boken till andra flykter. Flykt från ett krig till exempel. Det är svårt att inte dra paralleller till sådant som hänt i vår verklighet även i nutid. Det går också att koppla på klimat- och miljöfrågor om man vill. Så det är en rätt så dystopisk och svart bok. Men det är också en vacker, stämningsfull, intressant och välskriven bok, så man behöver inte alls undvika den för svärtans skull. Tvärtom. Dessutom är den rent berättartekniskt otroligt bra.

Till Vial: 8400 dagar kvar är utgiven av Bonnier Carlsen. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.