Att åka till ett annat land

Det finns en hel del barnböcker som handlar om att åka till ett annat land, vanligen som turist på semester. Några exempel är Charlie och Tiger åker till Mallorca, Vilda i Asien, Max i Afrika och Vovven och jag i Mexico. Det som är gemensamt för sådana här böcker är att de handlar om själva resan i sig, inte bara om landet man besöker. Exempelvis brukar böckerna ta upp flygresan ganska detaljerat, för det är ju en spännande och kanske läskig upplevelse för ett barn första gången man flyger. Man får också möta det nya landet och den nya kulturen ur barnets perspektiv, vilket förstås är bra för läsaren. Dock är det viktigt att tänka på att sådana här böcker ofta, men inte alltid, är skrivet av svenskar, inte infödda, så de kan ge en annan bild av landet och kulturen än barnböcker från ett land skrivet av en inhemsk författare. Sådana här böcker är perfekta för att läsa inför en resa, men också som en inledning ifall man tänkt diskutera om ett speciellt land, en kultur eller resor överhuvudtaget.

 Bildresultat för vovven och jag i mexicoVovven och jag i Mexico handlar om Alexandra Soledad. Hennes mamma är från Sverige och hennes pappa från Mexiko. Därför åker hon till Mexiko varje år för att hälsa på sin farmor-abuela och sina kusiner. Med sig tar hon Vovven som alltid är vid Alexandras sida och som alltid hittar på en massa bus. Tillsammans reser de runt hela Mexico och tittar på kända platser, pyramider, marknader och mycket mera samt upplever Mexikos traditioner, maträtter, högtider och så vidare. Ett roligt och pedagogiskt sätt varpå man kan lära sig om ett lands kultur. Eftersom den tokroliga Vovven gör en massa upptåg blir boken rolig, fartfylld och spännande och inte alls svårläst. Det gör också att boken passar såväl lite yngre som äldre barn. Boken har både foton och illustrationer och det finns massor att titta på. Boken har numera 20 år på nacken, men den känns trots det ganska så tidlös. Vovven och jag i Mexiko är skriven av Anette Nyqvist och illustrerad av Ninni Oljemark. Den är utgiven av Alfabeta.

Charlie och Tiger åker till MallorcaCharlie och Tiger åker till Mallorca är en nyskriven bok, den kom ut så sent som förra året. Den följer samma tema, fast här är det inte ett riktigt barn som ska bege sig ut på resa utan två tecknade katter, Charlie och Tiger. Jag anar att Pelle Svanslös varit inspiration för författaren när han skrev boken. Charlie är till och med utan svans, precis som Pelle. Även här råkar katterna ut för diverse upptåg, som att de tar fel väska på bagagebandet. De träffar också två söta kattjejer hemifrån som de går på karaoke med. De besöker droppstensgrottor och åker till Vattenlandet och kattbröderna får till och med så småningom varsin godnattpuss av kattsystrarna. I den här boken är resan och upplevelserna också det centrala, men boken vänder sig till yngre barn och det är inte alls särskilt mycket detaljer om landet/regionen/kulturen som de besöker. Förlaget anger 6-9 år som målgrupp, men jag skulle snarare säga 3-6 år, även om förstås äldre också kan ha behållning av den. Det är en fin, humoristisk bok med härliga illustrationer. Många viktiga teman tas upp, som vänskap, kärlek, syskonskap, humor, spänning och äventyr. Ett stort plus också för att boken har ett mångfaldsperspektiv. Den är skriven av Martin Johansson och illustrerad av Ted Johansson. Lumenos förlag har gett ut boken Charlie och Tiger åker till Mallorca.