Att vara eller inte vara – dikter om dig

Mårten Melin har gett ut flera diktsamlingar för barn och unga, men det här är den första jag läser av honom. Att vara eller inte vara – dikter om dig. Jag trodde att den, utifrån titeln, bara skulle bestå av kärleksdikter, men det gjorde den inte. Här finns dikter och verser om typ allt i livet som berör barn och unga. Kärlek absolut, men också vänskap, utanförskap, familjegräl, mod, rädsla och mycket mer. En del är humoristiska, en del är sorgliga, en del träffar rakt i hjärtat, precis som livet självt. Min favorit är denna:

Om vår klass är solsystemet

då är du solen

alltings mitt

som vi andra kretsar kring

och jag

jag är typ Pluto

(längst bort och räknas inte ens)

Det här är en lättläst, lättillgänglig poesibok för alla som tror att poesi är jättesvårt. Jag kan tänka mig att den är bra att arbeta med i skolan och diskutera kring när man går igenom poesi. Intressant nog är diktsamlingens målgrupp 6-9 år, men jag är säker på att den går att använda ända upp på högstadiet, ja även ungdomar och vuxna lär beröras av många av dikterna. Boken är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

One thought on “Att vara eller inte vara – dikter om dig

Comments are closed.