Tre bilderböcker om aktuella ämnen

I första avsnittet om barn- och ungdomsbokpodden Bladen brinner nämndes bland annat tre bilderböcker som alla handlade om aktuella, rätt så brännande ämnen. Jag blev förstås nyfiken på dem och har nu läst dem.

    

Pudlar och pommes är skriven och illustrerad av Pija Lindenbaum. Den handlar om Ullis, Ludde och Katta som i början av boken bor på ett bra ställe med pool och fri tillgång till potatis. Men så blir tiderna sämre. Någon har kastat en stor bumling i deras pool och trädgårdslandet har torkat. När det bara finns en enda potatis kvar tvingas de fly i en båt till ett annat land. De är helt utmattade när de kommer fram efter flykten, men i det nya landet finns det pudlar och alla vill inte att det ska komma dit några nya, trots att de har ett bra land med mycket potatis och ett stort fint hus.

Veckan före barnbidraget av Elin Johansson och Ellen Ekman handlar precis som titeln antyder om den där jobbiga veckan i månaden, den veckan strax innan barnbidraget kommer. När pengarna är slut och man får gå på biblioteket istället för bio, äta mos utan korv och leta i alla fickor efter de sista småmynten. Hur jobbigt det kan vara att leva så på marginalen, men också kreativt och väldigt kärleksfullt.

En sån dag av Sanna Borell handlar om en sån där dag då man som förälder inte riktigt orkar med  de äventyr som barnen vill hitta på. När man helst vill dra sig undan, ligga i soffan hela dagen, men när man ändå måste ta sig ut, göra något med barnen och som faktiskt ändå slutar rätt så bra. Det handlar om en flicka och en mamma, en väldigt påhittig och gladlynt flicka, och hennes mamma som gör allt för sin dotter, trots att det är en sån dag.

Tre socialrealistiska böcker som man kan läsa på olika sätt, antingen bara som helt vanliga berättelser med eller utan igenkänning hos läsarna, eller så kan man jobba med dem och använda dem som utgångspunkt för att diskutera de ämnen som tas upp. En del kanske inte tycker att man borde skriva om sådana här ämnen för barn, men nu är det ju så att samhället ser ut såhär. Det finns människor som måste fly, det finns familjer som har det knapert och det finns föräldrar som har utmattningssyndrom och andra anledningar till varför inte orken alltid finns där. Och så länge det är så kan även dessa behöva få möjlighet till litteratur att känna igen sig i, likväl som de andra kan behöva en ögonöppnare eller ingång till att diskutera dessa ämnen. Jag tycker att det är jättebra att författare (och förlag) verkligen vågar skildra även samhällets mer tunga ämnen, och i bilderboksform är det ju jättebra eftersom de barn som tar del av bilderböcker gör det tillsammans med en vuxen som då kan förklara och svara på eventuella frågor. Dessutom är alla dessa tre bilderböcker väldigt välskrivna och väl anpassade. Det är absolut inte bara depp och jobbiga saker, utan tvärtom, alla böckerna skildras med stor värme och mycket humor! Rekommenderas varmt!

2 thoughts on “Tre bilderböcker om aktuella ämnen

  1. Jag har läst ”Veckan före barnbidraget”, men skriver upp de andra. Jag gillar också alla socialrealistiska böcker som vågar ta upp svåra ämnen och ifrågasätta.

Comments are closed.