Augustgissningar 2021

Foto: Andreas Sundbom

Ikväll delas Augustpriset 2021 ut. Eftersom jag inte är Augustambassadör i år har jag inte bevakat det lika hårt som förra året, men visst har jag kollat upp vilka som är nominerade och det ska bli spännande att se ikväll vilken av böckerna som tar hem priset. De nominerade är:

Furan – Lisen AdBåge

En bilderbok som beskrivs som en rysare för små barn om naturen och om människorna i den.

Himlabrand – Moa Backe Åstot

En ungdomsbok om hur det kan vara att vara en minoritet i en minoritet. Den handlar om Ánte som är renskötande same och homosexuell och det handlar om identitet, släktband, fördomar och kärlek.

Ett rum till Lisen – Elin Johansson, Ellen Svedjeland och Emma AdBåge. 

En kapitelbok för 6-9 år om den första stora kärleken mellan två tjejer.

Om du möter en björn – Malin Kivelä, Martin Glaz Serup och Linda Bondestam

En humoristisk bilderbok om djur och natur och om vad man ska göra ifall man möter en björn i skogen.

Nattkorpen – Johan Rundberg

Första delen i en trilogi om barnhemsflickan Mika och andra barn på samhällets botten i 1800-talets Stockholm.

Min mamma är snabbare än din – Emma Virke och Joanna Hellgren

En bilderbok om två barn som väntar på att bli hämtade på förskolan och skapar en fantasilek om vad som händer deras mammor på vägen till förskolan

Jag brukar varje år reagera på hur svårt det är att jämföra så olika sorters böcker med varandra – bilderböcker, kapitelböcker, ungdomsböcker och fakta för barn och unga samsas under en och samma kategori. Hur jämför man ens exempelvis bilderboken Furan med ungdomsboken Himlabrand? Det borde vara minst två, helst tre kategorier inom barn- och ungdomslitteraturen.

Jag har läst alla böcker och tycker om de flesta av dem. Bland bilderböckerna är Min mamma är starkare än din min favorit. Men det är inte bilderböckerna som fick mitt hjärta att klappa hårdast i år. Av alla böcker så är det Himlabrand som får min röst. Den berörde mig på djupet. Ett rum för Lisen och Nattkorpen är också värdiga vinnare. Det är svårt att förutse vilken jag tror kommer att vinna, men jag chansar på Nattkorpen eller Himlabrand.