Dumma teckning!

Dumma teckning!Johanna Thydell som ligger bakom en lång rad ungdomsböcker samt bilderbokssuccén Det är en gris på dagis är nu tillbaka med en ny bilderbok, Dumma teckning. Jag var nyfiken på den redan innan, men när jag dessutom såg att den blivit Augustprisnominerad kunde jag ju inte låta bli att läsa den för mina barn.

Dumma teckning handlar om Mint och hennes storebror. De sitter och ritar och Mint vill vara lika bra på att rita som Storebror, helst bättre, fast det är ju svårt eftersom han är tre år äldre. Dessutom vet hon inte ens vad hon ska rita och då är det ju ännu svårare. Så kommer hon på att hon ska rita snön och det är ju en jättebra idé. Ända tills det går fel. Helt fel! Hon blir så arg så hon börjar klippa i teckningen. Hon vill förstöra allt, så arg är hon! Men istället blir det tvärtom: det visar sig att hon har gjort något perfekt utan att ens veta om det, och nu får hon visa Storebror hur man gör.

Det är helt otroligt hur man kan få in så många teman i en bilderbok med så pass få ord. Boken skildrar hur det är att vara ett yngre syskon som ser upp till det äldre syskonet samtidigt som hen vill vara lika duktig själv. Boken skildrar också ilska, hur ilska kan gestaltas och att det är okej att känna ilska. Den skildrar skaparvånda, hur det kan vara när man kör fast, känner sig tom på idéer och har noll inspiration. Dessutom skildrar boken hur det är att ha höga krav på sig själv och hur man kan känna sig misslyckad när det inte blir som man tänkt. Men, den visar också glädjen och stoltheten när man lyckas. Allt är dessutom gestaltat på ett humoristiskt sätt och med så träffande ord så att det precis känns som att sitta där i köket och lyssna på syskonbråk mellan två barn. Adbåges bilder är som alltid underbara, hon är ju en mästare på att gestalta känslor som alla kan känna igen sig i, för det här är en bok som kan tilltala många åldrar. Och Thydells underbara språk är som alltid lysande. Tillsammans har de lyckats hitta ett perfekt samspel mellan text och bild. Det finns så mycket igenkänning i den här boken, på många nivåer, och så mycket att relatera kring och diskutera om. Verkligen en bok som tål många omläsningar. Och verkligen en bok som är värd ett Augustpris!

Dumma teckning är skriven av Johanna Thydell, illustrerad av Emma Adbåge, utgiven av Alfabeta och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.