Bara vanligt vatten

Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson (Månpocket) har jag läst på under en lång tid. En snutt här och en snutt där, men jag har inte kommit mig för att läsa ut den förrän nu. 560 sidor chicklit har inte direkt varit högprioriterat när det har funnits så mycket annat. Nu har jag alltså läst ut den, men har nästan hunnit glömma den igen. Det är inte direkt någon bok som berör eller stannar kvar.

Boken handlar om Stella Friberg, succéförfattaren som tycks ha allt en kvinna kan drömma om. Men precis när hon ska börja skriva den tionde och sista boken i sin populära bokserie så får hon en läcka i badrummet och det blir upptakten för en hel rad med oväntade och omtumlande händelser som helt och hållet förändrar Stellas liv.

I baksidestexten står det att man får en träffsäker inblick i förlagsvärlden och en författares vardag, men jag vet inte om jag håller med om detta. Visserligen handlar boken mycket om författarskap och om just Stella Fribergs vardag. Men jag tvivlar på att alla författare är som mångmiljonären Stella Friberg. Det är bara att gå till mig själv som för tillfället skriver på min andra bok – jag är så långt ifrån Stella Friberg som man kan komma och min vardag ser definitivt inte ut som hennes. Här och där i boken ligger också insprängda sidor som är hämtade ur den bok som Stella Friberg skriver på just nu. Dessa sidor bläddrade jag helt förbi. Jag tyckte inte alls att de tillförde något till historien. Tvärtom retade jag mig på dem eftersom de var så illa skrivna. Själva storyn är egentligen bra och det finns många bra partier i boken. Framförallt gillar jag temat att en rik och berömd kvinna möter en relativt fattig VVS-kille. Men boken når inte riktigt ända fram och trots att det finns många bra ingredienser så blir inte resultatet bra i slutändan. Boken hade nog mått bra av att kortas ner lite. Men om man tycker om att läsa chicklit och är intresserad av att läsa om bokbranschen så kan man nog ge sig på boken ändå. Bara vanligt vatten är förutsägbar och långtråkig, men stundvis en rolig och underhållande bok.