Barn som bråkar

Barn som bråkar : Att hantera känslostarka barn i vardagenBarn som bråkar – Att hantera känslostarka barn i vardagen är en föräldrahandbok som tar avstamp i olika vardagliga situationer i familjen där konflikter lätt kan uppstå. Boken är uppdelad i två delar. Första delen av boken är i sin tur indelad i 12 kapitel som vart och ett tar upp en princip, en grundläggande tanke, och till varje av dessa principer ger författarna minst ett exempel på en vardaglig konflikt. Bokens andra del innehåller också en rad olika kapitel fylld med vardagliga exempel där författarna nu tittar lite noggrannare på vad som egentligen händer i de olika situationerna, vilka principer som framgår och hur man som förälder kan använda sig av olika strategier och metoder för att komma vidare. Boken innehåller också en gedigen referensdel och även studiematerial, så det går utmärkt att använda den i exempelvis föräldragrupper. Boken kan också med fördel användas för pedagoger i barngrupper som referensmaterial eller varför inte läsa den som en studiecirkel.

Författarna har lång vana att arbeta med barn som har diagnoser av olika slag, och metoderna i boken kan mycket väl fungera bra på barn med särskilda behov. Men metoderna fungerar lika bra på barn utan diagnoser. Precis som jag skrev igår när jag recenserade boken De 7 vuxensynderna så är det bra att kunna plocka guldkornen ur sådana här böcker och testa sig fram bland olika metoder, teorier och strategier för att se vad som passar just ens egen familj bäst. Jag tycker hur som helst att boken är läsvärd och den är också lättläst med snygg formgivning, många illustrerande exempel ur verkligheten samt sammanfattande faktarutor insprängda här och var. Även här gillar jag att boken utgår från svenska förhållanden, vilket gör att det blir lättare att känna igen sig i exemplen och relatera till de tips och råd som finns i boken.

Barn som bråkar är skriven av Bo Hejlskov Elvén och Tina Wiman. Den är utgiven av Natur & Kultur och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.