Det sötaste vi har

Det sötaste vi har : om socker och växande kropparFör någon vecka sedan skrev jag om Ann Fernholms senaste bok, Smakäventyret, och då nämnde jag hennes två tidigare böcker, Ett sötare blod som jag har recenserat här, och så Det sötaste vi har som jag kom ihåg att jag inte har skrivit om ännu, och därför tänkte jag passa på nu.

Ett sötare blod handlar om hälsoeffekterna av ett sekel med socker, att vi under många år nu fått rådet att dra ner på fett och istället välja lightprodukter varpå fetma, diabetes och benskörhet har ökat. Det är en lättläst bok om kost och hälsa, om hur vi påverkar våra kroppar genom det vi stoppar i oss, hur viss mat kan göra oss friska och andra livsmedel kan leda till olika krämpor och sjukdomar.

Det sötaste vi har bygger vidare på detta tema, men handlar om det mest kära vi har, nämligen barnen. Boken berättar om hur den historiskt höga konsumtionen av socker och vitt mjöl ställer till det i barnens kroppar och att de sjukdomar som ökar bland barn över hela världen, så som astma, allergier, glutenintollerans, typ 1-diabetes, depression, fetma, autism, adhd och för tidig pubertet, allesammans går att knyta till söt skräpmat och ett stillasittande liv. Eftersom författaren Ann Fernholm är vetenskapsjournalist och fil.dr. i molekylär bioteknik är boken vetenskapligt förankrad. Men den har också ett lite mer personligt tilltal eftersom författaren också skriver om sitt eget föräldraskap och om den dagliga kampen att minska på allt sött, vilket sannerligen inte är så lätt som man skulle kunna tro. Boken innehåller mestadels fakta, men också en del konkreta tips och råd. I slutet av boken finns också ett avsnitt med spännande recept.

Det sötaste vi har är utgiven av Natur & Kultur och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

 

 

One thought on “Det sötaste vi har

Comments are closed.