Barna Hedenhös

9789163809118Den stora boken om Barna Hedenhös är en samlingsvolym som innehåller fem av böckerna om familjen Hedenhös (Barna Hedenhös, Barna Hedenhös reser till Egyten, Barna Hedenhös upptäcker Amerika, Barna Hedenhös åker bananbåt till Kanarieöarna och Barna Hedenhös reser till Paris).

Familjen Hedenhös är en fiktiv familj skapad av Bertil Almqvist. De bodde för nära fyra tusen år sedan på den lilla ön Stockholmen mitt i sjön Mälaren. Familjen bestod av pappa Ben, mamma Knota, barnen Sten och Flisa, hunden Urax, hästen Hårfagre och kossan Mura. I böckerna om familjen Hedenhös kan man läsa om deras vardagsliv. Men familjen tyckte också om att resa och upptäcka, så de gav sig ofta iväg på både ur-spännande och ur-roliga äventyr.

Böckerna om familjen Hedenhös är roliga och spännande. Det är inga faktaböcker utan fiktiva äventyrsberättelser. Trots det får man en hel del kunskap på köpet eftersom böckerna utspelar sig med stenåldern som utgångspunkt.

urkul-med-barna-hedenhos-pyssel-och-lekarUrkul med Barna Hedenhös är en bok fylld med pyssel och lekar. Barna Hedenhös var årets julkalender 2013 och då kom denna pysselbok där man får möta Sten och Flisa. De levde visserligen långt innan Jesus födelse, men tack vare en tidsmaskin kunde de åka till våra dagar och fira sin första jul. Denna bok innehåller pyssel, knep, knåp, rolig fakta och så berättar förstås Sten och Flisa om sina liv på stenåldern. Bokens illustrationer är gjorda av Johan Andreasson. Boken vänder sig till barn från 5 år, men jag tror man har större behållning av boken om man kan läsa, för det är en hel del text i boken. Båda böckerna är utgivna av Bonnier Carlsen.