Barnboksbloggens adventskalender 2020 – lucka 17

Idag är det dags för lucka 17 i Barnboksbloggens adventskalender 2020 och det är Mattias Edvardsson som ger dagens boktips.

Mattias Edvardsson

© Foto Gabriel Liljevall 

Mattias Edvarsson slog igenom med en spänningsroman för vuxna, En helt vanlig familj, men hade redan innan dess skrivit flera romaner. Han är också barnboksförfattare. Han är precis nu i vinter aktuell med den tredje bilderboken om Noa och Ella: Lussa lagom. Han har också skrivit ett par kapitelböcker för äldre barn, som April, april och Stå ut. Dessutom vet jag att hans vuxenromaner också är populära bland tonåringar och ungdomar, kanske just för att de både handlar om identitet och relationer och är riktigt spännande.

Här kommer Mattias boktips:

Jag vill gärna tipsa om bilderboken Vi är lajon! av Jens Mattsson med illustrationer av Jenny Lucander som nyligen vann Nordiska Rådets litteraturpris. En briljant bok om en hjärtskärande syskonrelation som inte lämnar någon läsare oberörd. Jag blir gråtfärdig bara jag tänker på den.

För de lite äldre tipsar jag gärna om kapitelböckerna om Kerstin av Helena Hedlund. Det finns fyra böcker i serien och man ska helst läsa dem i ordning. Börja med Det fina med Kerstin och avsluta med den nyutkomna Precis som Kerstin. Väldigt välskrivna vardagsnära böcker som väcker tankar hos både barn och vuxna.

Vi är lajon!    Det fina med Kerstin

Så bra boktips! Jag tyckte så mycket om Vi är lajon, det är en bilderbok som griper tag i läsaren och går rakt in i hjärtat. Böckerna om Kerstin är så mysiga och fina vardagsskildringar som på pricken fångar livet i lågstadiet.