Barnboksbloggens adventskalender 2020 – lucka 19

Idag är det dags för lucka 19 i Barnboksbloggens adventskalender 2020 och det är Torsten Bengtsson som ger dagens boktips.

© Foto Ann-Sofi Rosenkvist

Torsten Bengtsson är lärare och specialpedagog. År 2002 debuterade han med Bland hajar och andra äventyr 2002. Sedan debuten har han skrivit ett hundratal olika böcker. Han skriver inom flera olika genrer och för olika åldrar. Han skriver gärna lättlästa böcker i olika svårighetsnivåer. Han har till exempel skrivit serien SPLEJ som handlar om några barn som löser mysterier, böckerna om Erik för nybörjarläsarna, flera historiska böcker samt barnböcker som handlar om tunga ämnen, till exempel våld, rasism och krig.

Här kommer Torstens boktips:

Jag är inte så uppdaterad på vad det finns för aktuella barn- och ungdomsböcker än de jag själv skriver. Därför tipsar jag om min serie om SPLEJ från Hegas Förlag.

Det finns tolv titlar i serien att välja mellan. Det är fristående böcker som handlar om Peo, Lollo, Ester och Jamal. De håller till i Peos mormors gamla stuga. I stugan har de hängt vita lakan för alla väggar. De har ett bord med en mikrofon och ett stativ med en kamera kopplat till en dator. De spelar in egna program som de sedan redigerar och lägger ut på sin Youtube kanal. De kallas sig för SPLEJ. Det står för S-Studio P-Peo L-Lollo E-Ester J-Jamal.

Killarna och tjejerna i SPLEJ löser spännande mysterier. När det är riktigt kuslig måste de ibland få hjälp av Lisa Rask som är polis i området där de bor.

Splej är en nyskriven, lättläst serie som är baserad på verklighetsnära händelser. Den innehåller spänning, vänskap, humor, men närmar sig också aktuella ämnen som vänskap, kärlek, missbruk, rasism och kriminalitet. Katarina Strömgård bidra till känslan med fina illustrationer. Böckerna finns inläsa på svenska och översatta till arabiska.

Nu inför julen kan man börja med ”SPLEJ – Mysteriet med tomterånarna”.

”Ester storasyster jobbar extra i en butik på stan. En kväll i december blir butiken rånad. Det är två rånarna som är utklädda till tomtar. Senare hittar gänget i SPLEJ tomtekläder i stugan där de har sin studio. Hur kan det vara möjligt? Vilka är rånarna? Ett nytt mysterium för gänget i SPLEJ att lösa…

Mysteriet med tomterånarna

Jag har inte själv läst böckerna i serien SPLEJ, men de är omåttligt populära bland eleverna som går på skolan intill biblioteket där jag jobbar.