Dina händer var fulla av liv

Dina händer var fulla av livDina händer var fulla av liv är Suad Alis debutroman. Den skildrar Nora och hennes liv före, under och efter flykten från Somalia till Sverige tillsammans med sin lilla dotter. De flyr från sitt hemland, ett Somalia som söndertrasas av kriget. Från början är de en familj – Nora, Ahmed och dottern Sagal – men det är bara Nora och Sagal som når sitt slutmål.

Nora kämpar för att finna sig tillrätta i sin nya tillvaro, men det är inte lätt. Egentligen ville hon aldrig till Sverige, det var Ahmeds påhitt. Och den tillvaro som står till buds i det nya hemlandet Sverige är långt ifrån det som Nora levde i Somalia, innan kriget förstörde allt. Nora växte upp i en trygg och välrenommerad familj. Hon var lärare på stans bästa gymnasium. Hon hade en pappa med skräddarsydda kostymer och en mamma med teblandningar som fick grannarna att häpna. I Sverige duger hennes examensbevis inget till, hon lever på socialbidrag i en lägenhet fylld med second hand-möbler och senare börjar hon städa på en skola. Hon som tidigare var en av de allra bästa lärarna. Hemma i Somalia väntar mamma och syster förgäves på att Nora ska skicka massor av pengar, hon som nu lever det goda livet i Europa, och Nora står med ett ben i varje land, tyngd av krav och press.

Dina händer var fulla av liv är en tänkvärd bok som inte liknar särskilt många andra böcker jag tidigare läste. Jag får en unik inblick i hur det är att fly Somalia och komma som nyanländ i Sverige. Det är en bok som utmanar fördomar, som skapar insikter och ger ett ansikte till kvinnor på flykt, en grupp som annars sällan syns i litteraturen. På ett plan berörs jag djupt, men samtidigt har jag svårt att på riktigt ta till mig Noras berättelse eftersom själva berättartekniken känns för saklig och redovisande snarare än känslofylld och gestaltande. Eftersom boken dessutom innehåller ett stort antal somaliska ord, begrepp, namn och platser så tror jag kanske att det hade varit bättre att ta del av den som ljudbok. Boken är också ganska hoppig, framförallt mellan olika tidsperioder, så ibland tappar man bort sig om man inte är uppmärksam. Jag hade önskat att den vore lite längre så författaren hade fördjupat sig i vissa skeenden. Samtidigt är boken lättläst och lättillgänglig och passar en bred målgrupp, såväl vuxna som ungdomar. Jag hoppas också att den läses av många, för det är definitivt ett viktigt ämne som den skildrar.

Dina händer var fulla av liv är utgiven av Norstedts.