Barnboksbloggens adventskalender 2020 – lucka 3

Idag är det dags för lucka 3 i Barnboksbloggens adventskalender 2020 och det är Stina Wirsén som ger dagens boktips.

© Foto Maria Annas

Stina Wirsén är illustratör och barnboksförfattare, känd bland annat för sina illustrationer för DN. Hon ligger också bakom barnböckerna om liten Skär och de små brokiga och om Rut och Knut. Mest känd är hon dock kanske för Vem-böckerna, en serie barnböcker där bland annat Vem finns, Vems resa och Vems syskon ingår. På sistone har hon gett ut bilderboken Farfar i Farsta, samt illustrerat ungdomsboken Fula tjejer, bilderboken Historien om Bodri och klimatberättelsen Heja Jorden.

Här kommer Stinas boktips:

Jag vill tipsa om Sarah Sheppards underbart kluriga, fåniga och kloka böcker. Jag blir både gladare och smartare av att läsa dom, dessutom älskar jag hennes aviga sätt att teckna. Fantastiska högläsningsböcker, oavsett ålder.

Utöver dessa vill jag påminna om Astrid Lindgrens i mitt tycke bästa bok – Madicken. Finare barnporträtt får en leta efter. Både vuxna och barn skildras med djup och komplexitet. Jag tror att den bidragit till min klassmedvetenhet, det är aldrig för tidigt att läsa litteratur med tyngd för barn.

Mystiska platser och olösta mysterier  Viktiga kartor : för äventyrare och dagdrömmare  Upptäckare och äventyrare

Madicken  Madicken och Junibackens Pims

Böckerna om Madicken har jag skrivit om här och här. Underbara böcker med både nostalgi, igenkänning och humor. Sarah Sheppards böcker är ju också helt underbara med sitt frosseri i spännande, intressant, fascinerande fakta, och de färgglada, uttrycksfulla och glada illustrationerna till. Några av hennes faktaböcker har jag skrivit om här, här och här.